Op naar een leeftijdsvriendelijke samenleving

We moeten ouderen niet afschrijven. Met alle kennis en ervaring kan de zilveren generatie een bijzonder waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving. Dat is volgens het Leidsch Dagblad de overtuiging van professor Tineke Abma, directeur-bestuurder van Leyden Academy on Vitality and Ageing. “Jong en oud moeten elkaar beter zien te vinden’, zegt de Leidshoogleraar ouderenparticipatie, nauw betrokken bij de MAX-serie Tieners tegen kwalen.

Zodra je met pensioen bent, word je letterlijk rolloos, stelt Abma in het Leidsch Dagblad. “Je hebt geen functie meer. Mensen verwachten ook niks meer van je. Dan ontstaat er leegte. Leegte, op een diep existentieel niveau. Terwijl er zoveel kansen liggen om het allemaal anders te doen. We hebben ouderen hard nodig. Denk maar aan het grote tekort aan zorgmedewerkers en onderwijzers. Dat is slechts een van de problemen die we moeilijk kunnen oplossen en waarbij we ouderen kunnen inzetten.”

Talenten inzetten

“We hebben een grote groep mensen tussen de 65 en 75 die dolgraag wat wil doen, die maatschappelijk van betekenis wil zijn. Maar je moet die mensen geen koffie willen laten schenken in de kantine. Ze willen hun talenten inzetten, iets kunnen betekenen voor een ander. Vanuit de wetenschap wordt dat gegeven aangeduid met de power of giving. Het is belangrijk iets voor een ander te doen, om een luisterend oor te kunnen bieden.” En dat kan ook buiten je eigen leefkring en leeftijdsgroep.

Interessante plekken

Waar het om gaat, zegt Abma in het Leidsch Dagblad, is dat je ouderen de kans moet geven een bijdrage te leveren en dat je daarvoor interessante plekken moet creëren die aansluiten bij hun verlangens en expertises.” Op dit moment is 20 procent van de bevolking boven de zestig, in 2040 is dat naar verwachting een kwart. Het aantal 75-plussers is nu 1,3 miljoen en groeit door naar 2,1 miljoen in 2040. Voor de doemdenkers reden tot grote zorg, maar vanuit het optimistische kamp waartoe Tineke Abma behoort, klinken de positieve geluiden: de zilveren generatie kan van grote betekenis zijn.