Zelf wat doen om veroudering tegen te gaan

Nu het wetenschappers is gelukt met een medicijn het leven van muizen met bijna 25 procent te verlengen, denkt de meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf dat dit op termijn ook voor de mens mogelijk moet zijn. Maar niet iedereen zit dit ook zitten.

De meesten vinden het echter goed nieuws dat het bij proefdieren gelukt is hun biologische klok terug te zetten en ouderdomskwaaltjes te laten verdwijnen. Wetenschappers verwachten dat dit over 15 jaar ook bij mensen zou moeten kunnen, maar daar heeft slechts een op de drie respondenten fiducie in.

Kwaliteit van leven

Veel voorstanders stellen volgens de Telegraaf dat het tegengaan van het verouderingsproces vooral moet gaan over gezond ouder worden en met een goede kwaliteit van leven. Dat we zelfs 150 jaar kunnen worden als mensen geen ouderdomsziekten meer krijgen, zoals sommige experts voorspellen, gelooft twee derde niet en zou dat ook niet willen.

Te negatieve kijk

De overgrote meerderheid vindt dat er in onze samenleving een te negatieve kijk is op ouder worden. Ruim 60 procent geeft aan zo gezond mogelijk te leven om ‘jong’ te blijven. Slechts een enkeling bekent anti-rimpelcrèmes of botox te gebruiken of een cosmetische ingreep te ondergaan, dertig procent zegt niks te doen om veroudering tegen te gaan. Dat jonger beter is dan ouder, daar zijn de meesten het niet mee eens, aldus de Telegraaf.