Klein gebaar zorgt voor een grote glimlach

Op de camping zwaaien we de buren doorgaans even gedag. Waarom thuis niet? Sociaal werker Corinne Tijsseling (44) uit Zwolle bedacht hier precies vijf jaar geleden iets op: de zwaaisteen. Het is niet meer dan een stoeptegel, met een vrolijk gekleurd handje erop, aldus het AD. ‘Zwaai je mee?’, staat erop.

Het begon als een buurtinitiatief, waarmee Tijsseling buurtbewoners ‘een glimlach’ wilde ontlokken. Vandaag precies vijf jaar geleden werd de eerste zwaaisteen gelegd, op de stoep van een toen 80-jarige vrouw uit Zwolle. Maar in de coronatijd verspreidde de zwaaisteen zich als een olievlek over het land. Er zijn al bijna duizend zwaaistenen gelegd, en vandaag, 26 augustus, werd uitgeroepen tot Nationale Zwaaidag.

Dit scoort

De zwaaisteen kreeg een goede pers. “Ik wist eerlijk gezegd niet wat me overkwam”, zegt Tijsseling in het AD. Andere plaatsen namen het over. Nijmegen, Alphen aan den Rijn. Zelfs in België werden er zwaaistenen gelegd. ,Het ging viraal. Mensen hadden door: dit scoort.” Maar: “Je moet meer doen dan alleen een verfbus pakken. Je moet mensen bewust maken van de boodschap achter het handje, en die boodschap blijven herhalen.”

Verbinding

De zwaaisteen is volgens het AD uiteindelijk goed terechtgekomen bij De Buurt, een landelijke stichting die zich inzet om meer verbinding in buurten teweeg te brengen. In mei 2022 nam de stichting het concept over. In totaal liggen er nu 972 zwaaistenen door heel Nederland. Organisaties en particulieren kunnen zwaaistenen bestellen. Vandaag, op Nationale Zwaaidag, staat Stichting De Buurt met grote borden op het Centraal Station in Amsterdam. De stichting geeft honderd zwaaistenen weg. ,,We zijn elkaar een beetje kwijtgeraakt af en toe”, zegt Britt Louter, projectleider bij De Buurt. “Mensen leven langs elkaar heen. Terwijl iedereen sociaal contact nodig heeft. Zwaaien is dan het eerste stapje in de richting van contact.”