Geld bron van zorg

Een zorgeloze oude dag is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend, want van de 3,7 miljoen 65-plussers in ons land maakt 46 procent zich regelmatig zorgen over hun financiële situatie. Daarnaast heeft 13 procent van hen zelfs helemaal geen financiële reserve. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit het Koopkracht Onderzoek van het Nationaal Seniorenpanel van de ouderenbond ANBO-PCOB en Abbi Insights, waaraan bijna 7000 senioren deelnamen.

Behoorlijk beperkt

“Het idee dat senioren geen financiële problemen hebben is volledig achterhaald, want hun inkomen is na hun pensionering vaak behoorlijk beperkt”, stelt directeur-bestuurder Anneke Sipkens van ouderenbond ANBO-PCOB in de Telegraaf.
Onverwachte uitgaven kunnen een grote bron van stress zijn voor ouderen. Een uitgave van 400 euro kan voor ruim een kwart van de senioren al grote problemen veroorzaken. Sipkens: “Vooral degenen zonder financiële buffer hebben het moeilijk: maar liefst 66 procent van hen komt in de problemen bij een onverwachte uitgave van deze omvang en wordt gedwongen om direct te bezuinigen.”

Zorg mijden

Zo heeft bijna de helft van de senioren het energieverbruik verminderd door de thermostaat lager te zetten of energiezuinige apparaten te gebruiken, meldt de Telegraaf uit het koopkrachtonderzoek. Bezuinigen wordt echter problematisch wanneer dit leidt tot het uitstellen of mijden van zorg. Het afgelopen jaar heeft 9 procent van de senioren in Nederland zorg gemeden of uitgesteld vanwege de kosten, waarbij vooral senioren met een laag inkomen (21 procent) en zonder financiële buffer (26 procent) dat doen.

Sociale activiteiten

Daarnaast wordt er vaak bezuinigd op sociale activiteiten, terwijl contact met anderen juist belangrijk is voor het welzijn van ouderen. Eén op de vijf senioren heeft het afgelopen jaar minder deelgenomen aan sociale activiteiten om geld te besparen. “Vooral ouderen met een laag inkomen zien zich gedwongen om deze bezuiniging door te voeren. Dit kan leiden tot sociale isolatie en eenzaamheid”, aldus Sipkens. De invoering van het nieuwe pensioenstelsel zorgt voor veel onzekerheid bij senioren, aldus de Telegraaf: Bijna 60 procent van de ouderen maakt zich zorgen over de gevolgen hiervan voor hun toekomstig inkomen.