Je laten wassen door een robot

Ouderen die zich laten wassen door een robot. Volgens directeur Chantal van Spaendonck van Breda Robotics is dat toekomstbeeld dichterbij dan veel mensen denken, aldus BN De Stem. “Over vijf jaar hebben verpleegkundigen twee keer zoveel patiënten als nu. Als we de kwaliteit van de zorg op peil willen houden, dan hebben we robots nodig.”

De eerste testen met wasrobots zijn al gedaan. Van Spaendonck: ,,Ouderen die door een robot werden gewassen, reageerden positief. ‘Ik sta liever vijf keer per week in mijn nakie voor een robot, dan bij vijf verschillende mensen’, zo zei een vrouw van 95. Ouderen hebben er niet zoveel problemen mee. Het zijn eerder buitenstaanders en familieleden, die er in het begin moeite mee hebben.”

Leuk samenwerken met robot

Buiten de wasrobot zijn er robots in ontwikkeling die patiënten uit of in bed kunnen tillen en robots die medicijnen rondbrengen. Van Spaendock: “Dat neemt verpleegkundigen veel werk uit handen en dat is gezien de tekorten op de arbeidsmarkt hard nodig. Robots vangen repetitief en saai werk op, waardoor de mens meer aandacht aan de patiënt kan geven en precisiewerk kan uitvoeren. Zo wordt het leuk om met robots samen te werken.”