Hoe moeten ouderen met dementie dat dan doen?

Het restaurant in verpleeghuis Molenschot gaat over op automaten voor hapjes en koffie. “Geen gezellige medewerkers meer die een praatje kunnen maken en ouderen met dementie die maar moeten uitzoeken hoe die automaat met een pasje bediend moet worden”, reageert Jan van Rooijen uit Soesterberg in het AD.

“Zorginstelling Silverein zegt onderzocht te hebben wat ‘het beste past’ bij de wensen van de doelgroep. Maar we weten dat zij dat onderzoek zelf heeft gedaan en dat de uitkomst dan het beoogde doel krijgt. Wat het nóg schandelijker maakt is dat de burgemeester van Soest volgende week koningin Máxima gaat rondleiden in het nieuw te openen sociaal ontmoetingscentrum in dezelfde gemeente. Ik denk niet dat het verpleeghuis Molenschot ter sprake zal komen. Hoe hypocriet kan het zijn?”

Ze worden echt niet aan hun lot overgelaten

“Ik kan me niet voorstellen dat de bewoners van deze instellingen aan hun lot worden overgelaten”, schrijft Marga Thomassen uit Voorhout in het AD de ontwikkelingen rond de restaurants van Silverein. “Maar niemand van deze klagers trekt met liefde de eigen portemonnee om de winsten die wegvallen voor de ondernemers die daar een restaurant uitbaten, aan te vullen. Er zijn geen families meer die hun eigen ouder in huis nemen. Wat zijn we toch verwend hier. Ik weet zeker dat het personeel daar in al die centra alles doet om de bewoners goed te verzorgen en van dienst te zijn. Ik zou zeggen: steek er zelf wat energie in om het activiteiten- en ontmoetingsplein te doen slagen. Want een ding is duidelijk: waar niet is, verliest de keizer zijn rechten.”