Woonwijkje met zorgvoorzieningen

Een nieuw wijkje, met centraal gelegen (zorg)voorzieningen,  waar mensen wonen die elkaar de helpende hand bieden. Dat is volgens dagblad de Limburger het idee achter De Noaber, een woonzorgconcept te realiseren vlak bij de Heldense Bossen

Vastgoedontwikkelaar Dominique Geerlings, tevens exploitant van golfbaan Eyckenduyn in Helden, heeft volgens de Limburger het plan uitgewerkt met steun van diverse stakeholders. Centraal komt een grote boerderij met daarin allerhande diensten en vormen van zorg. “Huisarts, fysiotherapeut, pedicure, kapper, een gaarkeuken, een maatschappelijke ruimte.”

Moderne versie bejaardenhuis

Het plan wordt mede getrokken door huisarts Frank van Kemenade, oprichter van gezondheidscentrum Pantaleon in Panningen en initiatiefnemer van een huisartsenpraktijk voor arbeidsmigranten in VieCuri Medisch Centrum. “Hij ziet dit concept als een moderne versie van het vroegere bejaardenhuis, dat zijns inziens nooit zomaar afgeschaft had mogen worden”, aldus Geerlings in de Limburger.

Niet alleen senioren

Toekomstige bewoners van het nieuwe wijkje worden geacht sociaal ingesteld te zijn. Bereid te zijn buurtgenoten te helpen. Vandaar de naam De Noaber. Vandaar ook dat qua bewoners niet louter op senioren wordt gemikt. “Het moet een evenredige verhouding worden tussen hulpbehoevend en vitaal. En een mix van alle leeftijden. Dus ook een mix qua woningen.”

Positieve gezondheid

Om het sociale contact te bevorderen, komen er behalve de centrale boerderij meer voorzieningen waar mensen elkaar treffen. “Het moet een soort park worden”, aldus  Geerlings in de Limburger. “Met een speeltuin, een voedselbos, een pluktuin, waterpartijen. Daarmee steken we ook in op preventie, op het concept van positieve gezondheid waarbij de focus niet op de gebreken ligt, maar op een gelukkig leven. ”

Dorpsoverleg

Er is een papieren en digitale enquête gehouden onder de Heldenaren. Verder is het dorpsoverleg bij workshops betrokken, evenals zorginstellingen en dienstverleners die een rol in het concept zouden kunnen spelen. Ook de politieke partijen zijn allemaal bijgepraat. Binnen afzienbare tijd gaat een principeverzoek voor medewerking naar de gemeente Peel en Maas.