Senioren Journaal van dinsdag 20 augustus

Toenemende angst om anderen tot last te zijn

De angst anderen tot last te zijn is toegenomen, ziet een predikant. Die kant van het euthanasiedebat vraagt meer aandacht. ‘De vanzelfsprekendheid om te blijven leven, ook in de hoge ouderdom, is aan het wankelen gebracht.’

Bij 75+ gemiddeld cijfer voor het leven 7,8

‘Het gemiddeld cijfer dat ouderen geven aan hun leven is een 7,8.’ Dat meldt de gemeente Hoeksche Waard uit de huisbezoeken waarvoor ruim 30 vrijwilligers op bezoek gaan bij zelfstandig wonende 75-plussers.

Op naar toekomstbestendige buurten

‘Onze gemeente vergrijst. Dit brengt belangrijke vragen met zich mee’, aldus de gemeente Lisse.Op 28 augustus is daar een bijeenkomst over: Hoe bereiden we onze buurten voor op de vergrijzing?

Zorg vervangt restaurant door automaat

Een zorginstelling vervangt het restaurant door een automaat: Wég sociaal ontmoetingspunt. ‘Dit neemt echt het laatste beetje waardigheid en vreugde weg.’ Het restaurant wordt een eigentijds ‘ontmoetings- en activiteitenplein’.

Met schaken de geest actief houden

‘Eenmaal geleerd, vergeet je het niet meer. Je kunt tot op hoge leeftijd schaken. Doordat de geest actief blijft, kunnen ziektes als dementie worden uitgesteld’, wordt uit Delft gemeld over schaakles voor ouderen.

Brandveilige stalling scootmobielen

In Tilburg is in drie seniorencomplexen een brandveilige scootmobielstalling gemaakt. Dit is een oplossing nu als gevolg van regels voor de brandveiligheid scootmobielen niet langer op de gang mogen worden geparkeerd.

Subsidie om sjoelmiddagen uit te breiden

Een wooncomplex in Apeldoorn kan dankzij een gemeentelijke subsidie de  sjoelmiddagen uitbreiden. ‘Het is prachtig om te zien hoe bewoners met zoveel enthousiasme activiteiten organiseren die de buurt bij elkaar brengen.’

Zelfredzame burgers kaal geplukt

Wie zelf zijn oude dag regelt, treft een inhalige overheid, zegt een belastingadviseur : In loondienst wordt je fiscaal gepamperd, maar buiten het loongebouw waait een razende tornado die alles wat je opbouwt, direct weer probeert af te breken.

Eenvoudige zorg zelf doen

Een initiatief om patiënten en mantelzorgers te leren om eenvoudige verpleegkundige handelingen te verrichten (ogen druppelen, steunkousen aantrekken, wondverzorging, injecteren) leidt tot veel minder verwijzingen naar de wijkverpleging.

Minder douchebeurten, later uit bed

Oudere, kwetsbare bewoners die minder douchebeurten krijgen. Later uit bed worden gehaald. Voor andere dingen dan de meest noodzakelijke medische zorg is geen of nauwelijks tijd. Een Zeeuwse cliëntenraad luidt de noodklok.

Zorgen voor je zieke ouders

Wetenschappers legden mensen in Europese landen deze stelling voor: ‘Het is de taak van het kind om te zorgen voor een zieke ouder.’ Van de Georgiërs is 93 procent het ermee eens. Onderaan staat Nederland met 16 procent.

Ondersteuners leren elkaar kennen

‘De gemeente ziet graag dat de vrijwilligers en cliëntondersteuners in de gemeente elkaar leren kennen’, aldus de gemeente Aa en Hunze in de uitnodiging voor een interactieve bijeenkomst over de ondersteuning van inwoners.