Oudste gevangene geen speciale behandeling

Ze is volgens het AD misschien wel de oudste vrouwelijke gevangene van Nederland. Een 84-jarige Hellevoetse zit vast voor een bloederige aanval met een hakbijl. Hoe gaan gevangenissen met oude bajesklanten om?

Minder dan 1 procent van de gevangenispopulatie is 70 jaar of ouder. Momenteel zitten twee 90-plussers vast, van wie de oudste 94 jaar is..

Maatwerk

De Dienst Justitiële Inrichtingen stelt dat ‘maatwerk’ belangrijk is. Volgens een zegsman wordt daarbij rekening gehouden met de ‘vitaliteit, kwetsbaarheid en zorgbehoefte’ van een gedetineerde.

Pispaaltje

Han Moraal, de voorzitter van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, vindt het volgens het AD problematisch dat ouderen vaak tussen de ‘gewone’ gevangenen terechtkomen en daardoor het ‘pispaaltje’ van de afdeling worden. Verder ziet hij praktische problemen: cellen zijn bijvoorbeeld lang niet altijd toegankelijk met een rolstoel.

Geen boxspring

Marion van de Laar, ex-gedetineerde en nu werkzaam voor belangenorganisatie Bonjo, herkent de geluiden. “Ouderen krijgen misschien wat extra zorg, maar denk niet dat iemand een boxspring of waterbed voor ze neerzet. Wil je een medisch matras? Dan ben je zomaar een jaar verder.”

Jonge haantjes

Mannen hebben het zwaarder dan vrouwen, denkt Van de Laar volgens het AD. “Mannen moeten zich staande houden op grotere afdelingen en zitten tussen de jonge haantjes. Oudere vrouwen worden met rust gelaten. Ze had mijn oma kunnen zijn, denken die anderen dan.”

Digitalisering

De op één na oudste gevangene is 91 jaar. Hij heeft, zo laat zijn advocaat weten, vooral moeite met de digitalisering in de gevangenis. Zo moet het inplannen van bezoek via de computer gebeuren. “Ouderen zijn niet met computers opgegroeid en worstelen daarmee.”