Scootmobiel mag niet meer op de gang

Al járen parkeren senioren hun scootmobielen in de inpandige gangen van wooncomplex Nieuw Plettenburgh in de Utrechtse wijk Hoograven. Binnenkort mag dat niet meer, maar waar moeten ze dan wel staan? Bewoners zitten in zak en as, aldus AD Utrechts Nieuwsblad.

Secretaris Paul Broekman van de bewonersvereniging Nieuw Plettenburgh zegt in AD Utrechts Nieuwsblad dat er twee dingen spelen.”Zo’n twee maanden geleden is in het gebouw een scootmobiel in brand gevlogen. Er zijn toen geen verdachte omstandigheden gevonden, maar het heeft wel een hoop consternatie veroorzaakt.” Daarnaast is landelijk geldende Besluit Bouwwerken en Leefomgeving in juli aangescherpt. “Er staat nu expliciet in dat alles wat in brand kán vliegen, weg moet uit inpandige gangen. Dus: schilderijen, meubilair, planten, maar ook: scootmobiels.”

Stallingen

Volgens Broekman denkt woningcorporatie Portaal aan enkele scoot-stallingen op de verdiepingen. “In de tussentijd denkt Portaal dat mensen hun scootmobiel kunnen parkeren in hun woning, maar dat is voor veel huurders echt onmogelijk, omdat dat gewoon niet past.”

Wooncomfort

Portaal zegt in AD Utrechts Nieuwsblad in nauw contact met de bewonersvereniging te zijn over een passende oplossing “waarbij we het wooncomfort van de bewoners altijd als uitgangspunt nemen, zeker ook voor mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel. Na de zomer starten we met een brede communicatie richting de bewoners.”

Catastrofaal

Broekman: “Portaal doet niet meer dan gevolg geven aan landelijke wetgeving, maar de uitwerking is catastrofaal voor gehandicapte bewoners. Dit gaat nog heel veel problemen opleveren. En niet alleen hier.”