Wat zijn die Nederlandse senioren vitaal

Uit de hele wereld komen ze hier werken, maar hun ouders zijn een groot deel van de tijd ver weg. Behalve in de zomervakantie, als veel vaders en moeders van kenniswerkers bij hun kinderen logeren. De internationale opa’s en oma’s kijken hier hun ogen uit, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Een  oma uit Honduras zegt: “Het is hier rustig en vredig, maar ik mis de luide muziek en de levendigheid van Honduras wel een beetje.” Wat ze het meeste zal missen van Nederland? De mensen hier zijn wat stiller en gereserveerder dan in Honduras, maar ze zijn wel heel warm. Er is hier zoveel geschiedenis, en mooie kerken om te bewonderen.” En wat opvalt in Nederland:  “Ook al zijn mensen wat slechter ter been, ze blijven – heel gedisciplineerd – naar buiten gaan. In Honduras blijven ouderen meer binnen.”

Schoner en gezonder

Het Eindhovens Dagblad beschrijft een vertrouwd beeld van de afgelopen weken:  oudere Indiase stellen wandelend door het winkelcentrum en het park, inclusief dames gekleed in traditionele sari’s. Allemaal ouders van de vele Indiase internationals die hier zijn neergestreken. Een Indiase opa zegt: Het is hier schoon en gezonder. In India gooit iedereen alles op straat, er is veel zwerfafval.” Dat in Nederland de fiets een van de belangrijkste vervoersmiddelen is, bevalt hem wel. “Het is veilig om dat hier te doen, men heeft respect voor elkaar in het verkeer.” Plezierig fietsen is het hier ook om andere reden: “De lucht is hier zo schoon. De vitaliteit van de Nederlandse senioren springt in het oog. “In India blijven ouderen niet zo actief als ze ouder worden.”