Hospita straks weer gewoon?

In Nederland wonen bijna een miljoen mensen in hun eentje in een behoorlijk groot huis, schrijft Trouw. Ze hebben meer dan 90 vierkante meter woonruimte en minstens 3 kamers tot hun beschikking. Stel dat ook maar een paar procent van hen bereid zou zijn om hun woning te delen. Dan zouden er dus tienduizenden woningzoekenden onder de pannen zijn.

Die redenering wint de laatste jaren volgens Trouw in rap tempo terrein. De Rijksoverheid, ING en hypotheekverstrekker Univé: allemaal deden ze de laatste maanden onderzoek naar de potentie van hospitaverhuur als oplossing voor de woningcrisis. De conclusie is steeds dezelfde: heel veel mensen hebben ruimte over in huis. Als die met een huurder wordt opgevuld, kan dat een substantiële bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort.

Toenemende interesse

Uit enquêtes blijkt dat een behoorlijke groep huiseigenaren er wel oren naar heeft om een deel van hun woning te verhuren. De ING ziet die interesse toenemen van 3 procent in 2018 tot 6 procent in 2024. Univé peilde de interesse specifiek bij mensen die daadwerkelijk een kamer van minimaal 12 vierkante meter beschikbaar hebben: 13 procent van hen wil een huurder in huis nemen. In het onderzoek in opdracht van de overheid geeft 8 procent aan hospitaverhuur te overwegen, aldus Trouw.