Senioren Journaal van donderdag 8 augustus

Mooie balans privé en goed nabuurschap

Alliantie Ontwikkeling werkt in Diemen aan een ‘woonhof’ voor actieve senioren: een gebouw van drie verdiepingen met 45 huurwoningen in het sociale en het middeldure segment. Met ‘een mooie balans tussen privé en goed nabuurschap’.

Bijspringen mantelzorgers standaard

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is tot dusver zo positief over een project waarin naasten van patiënten lichte zorgtaken overnemen, dat het deze aanpak op alle verpleegafdelingen gaat invoeren.

Geen borrel meer bij het klaverjassen

Activiteiten en alcoholgebruik: het is al jaren een heikel punt voor ouderenorganisaties. In Maassluis is overgegaan tot strengere handhaving. Klaverjassers missen hun jenevertje: “We voelen ons behandeld als kleine kinderen.”

Eten is het lekkerste medicijn

Kleding wassen en maaltijden maken zijn diensten die zorgorganisaties doorgaans uitbesteden. Interzorg uit Assen heeft het roer omgegooid en doet alles weer zelf. Goede voeding verlaagt de zorgvraag en eten moet een genietmoment zijn.

Verspilling incontinentiemateriaal tegengaan

De zorg verspilt elk jaar alleen al 235 miljoen euro aan incontinentiemateriaal. Dat kan en moet anders, vindt de Apotheek van de Toekomst. Twintig zorgaanbieders hebben zich bij de beweging aangesloten.

Vrijwilligerswerk goed tegen dementie

Vrijwilligerswerk doen met dementie, dat is goed voor de hersenen en vertraagt het ziektebeeld. Dat wordt gemeld uit het project DemenTalent in Ooststellingwerf: Kijken naar wat mensen met dementie nog wél kunnen en daar gebruik van maken.

Graag nog een kaartje per post

Veel ouderen vinden een kaartje per post leuker en persoonlijker dan iets digitaal versturen. Dat een verjaardagskaart niet precies op de dag zelf aankomt, vinden velen niet zo heel erg. “Als het dan maar goed bezorgd wordt.”

Hoeveel risico nemen met pensioen

Ons grootste pensioenfonds ABP heeft onderzocht hoeveel risico deelnemers willen en kunnen nemen met hun pensioen: Mannen meer risico willen nemen dan vrouwen. De groep die het meeste risico wil nemen zijn militairen.