Geen borrel meer bij het klaverjassen

Activiteiten en alcoholgebruik: het is volgens AD Rotterdams Dagblad al jaren een heikel punt voor ouderenorganisaties. Zo schenkt Seniorenwelzijn geen sterke drank meer in het Maassluise ontmoetingscentrum De Vloot om een gezonde leefstijl te stimuleren. De ouderen die er komen, missen hun jenevertje: “We voelen ons behandeld als kleine kinderen.”

De vaste bezoekers worden volgens AD Rotterdams Dagblad steeds geconfronteerd met nieuwe maatregelen: prijsverhogingen, veranderende openingstijden, het weigeren van cash betalingen én de ban op sterke drank.

Betutteling

Natuurlijk, een biertje, wijntje of chocomel smaakt de senioren ook prima. Maar daar gaat het hen niet om. “Die jenever heb ik thuis ook wel. Het is de betutteling. Ik ben in de 80, heb mijn hele leven hard gewerkt en nu gaat een ander mij vertellen wat ik wel en niet kan drinken”, zegt een 82-jarige vaste bezoeker van de klaverjasmiddag.

Strengere handhaving

In samenspraak met de gemeente, van wie Seniorenwelzijn het pand huurt, worden de huisregels sinds vorig jaar strenger gehandhaafd. Aanleiding hiervoor was destijds dat er anderhalf keer zoveel gedronken zou worden als op de andere locaties. Ook zou er sprake zijn van een onveilige sfeer door het overmatige alcoholgebruik.

Landelijke ontwikkeling

De maatregelen passen volgens Seniorenwelzijn in een landelijke ontwikkeling waarbij senioren worden gestimuleerd om te leren hoe je op een leuke én gezonde manier oud kunt worden: “Alcohol zou niet de belangrijkste voorwaarde voor gezelligheid moeten zijn. Seniorenwelzijn staat daar niet alleen in, er zijn zowel lokaal als landelijk convenanten waarin zorg- en welzijnsorganisaties hierover afspraken hebben gemaakt”, aldus de woordvoerder in AD Rotterdams Dagblad. “Gelukkig spreken we ook bezoekers van De Vloot die zich daar wel in kunnen vinden.”