Voeding in de zorg kan ook gezond en lekker

Goede voeding kan helpen mensen in de zorg gezonder maken, maar ondervoeding blijft een hardnekkig probleem. De aandacht voor gezond eten en drinken in de sector is niettemin sterk toegenomen, schrijft het FD.

Hoe ver zorgorganisaties zijn op het gebied van gezonde voeding, loopt nogal uiteen, constateert de Wageningse promovendus Joline Wierda in het FD. Ziekenhuizen zetten met hun voeding in op een snel herstel, terwijl de langdurige zorg maaltijden ook gebruikt om de dag te structureren, en minder bekend is met nationale richtlijnen voor gezonde voeding.

Sluitpost

Er zijn koplopers, maar voor veel zorgorganisaties is eten en drinken nog altijd een sluitpost op de begroting, ziet toeleverancier Van Hoeckel, onderdeel van groothandel Sligro Food Group. ‘Natuurlijk, het gaat om gemeenschapsgeld, en de zorgverlening gaat voor. Maar je kunt het ook omdraaien: hoe kan eten bijdragen aan sneller herstel?’

Kant en klaar

Zorginkoopcoöperatie Intrakoop ziet volgens het FD een duidelijke opmars van kant-en-klare maaltijden, zeker in de langdurige zorg. ‘De factor arbeid is overal een beperking, ook in de zorg, dus het is lastig om het zelf te regelen.’ Grote landelijke spelers domineren, maar er zijn ook regionale partijen actief. Schaal wordt, nu de eisen hoger worden, steeds belangrijker, zegt Eetgemak.

Vijfjaarscontracten

Volgens het FoodService Instituut Nederland is de markt voor zorgvoeding (voor patiënten, bezoekers en medewerkers) ongeveer €1,2 mrd groot, grofweg 1% van de totale zorguitgaven. Bij de ziekenhuizen is de verdeling tussen zelf koken versus uitbesteden ongeveer fiftyfifty. In de langdurige zorg is het aandeel uitbesteed, vaak met vijfjaarscontracten, hoger.