Verleden als motor van het heden

Otto de Kat kocht de flat terug die zijn ouders in 1941 betrokken en waar zijn moeder tot haar dood in 2010 woonde. Hij schreef er een boek over: Autobiografie van een flat. Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (1946), schrijver en uitgever.

Als De Kat in 2022 de flat in het Rotterdamse Kralingen koopt waar zijn ouders woonden ’tot ze er één voor één werden uitgedragen’, beseft hij volgens Trouw pas goed ‘dat de tijd niet bestaat’.

Rond de flat bleef vrijwel alles hetzelfde. Het uitzicht is sinds de tijd dat zijn ouders hier kwamen wonen in 1941 niet veranderd, vertelt De Kat. In de flat zelf, die sinds de dood van zijn moeder in 2010 twee keer van eigenaar wisselde, is ook bijna alles nog zoals in zijn jeugd.

Alles blijft

Gewoonlijk wordt een ouderlijk huis verkocht, je neemt afscheid. Dan is het verleden tijd.  De Kat zegt in Trouw: “Voor mij is het verleden de motor van het heden. Door die motor te laten draaien en hem niet te laten verstoffen leid je eigenlijk twee keer het leven. Mijn motto is al heel lang: wat voorbij is, bestaat pas echt. Alles blijft en niets verdwijnt. Dat probeer ik te schetsen.”

Schrijvershuis

Blijft De Kat in de flat wonen? “Ik wil hier nog een boek schrijven en er dan een schrijvershuis van maken. Mijn dochter zei: ‘pap, je mag het wel kopen, maar je moet er wel iets sociaals mee doen.’ Ik ben hierover in overleg met boekhandel Donner en de stichting Droom en Daad in Rotterdam. Jonge schrijvers die hier twee of drie maanden willen zitten, dat lijkt me mooi.”

Thuiskomen

De schrijver woont er niet permanent, “maar ik ben hier ontzettend graag. Het is heel fijn om weer in Rotterdam te wonen, de enige stad waar ik me thuis voel. Over dat gevoel van ’thuiskomen’ schrijf ik ook: je komt alleen als kind thuis, daarna kom je in een huis. Je komt nooit meer zo thuis als vroeger.”