Help bij onderzoek dementie!

Er is nu een rekenmodel ontwikkeld op basis waarvan artsen beter kunnen voorspellen hoe snel een patiënt achteruit zal gaan. In een column in de Telegraaf schrijft Amito Haarhuis, directeur Rijksmuseum Booerhaave, dat het natuurlijk nog mooier zou zijn om alzheimer te kunnen stoppen voordat dementie begint.

In Nederland is er een landelijk onderzoeksproject ABOARD met meer dan dertig partners, aldus Haarhuis in de Telegraaf. “Hierbij wordt een cohort van nu al 11.000 volwassenen van 45 jaar en ouder – met en zonder geheugenklachten – langjarig gevolgd. Het doel is om meer zicht te krijgen op het beloop van de ziekte. Het project richt zich op uitkomsten die er echt toe doen voor de patiënt, zoals de kwaliteit van leven.”

Uurtje voor Alzheimer

“Als je een bijdrage wilt leveren aan dit belangrijke onderzoek”, schrijft Haarhuis in zijn Telegraaf-column, “kun je je opgeven voor een uurtje voor alzheimer op www.aboard-cohort.nl. Je krijgt dan een keer per jaar de vraag om online vragenlijsten in te vullen.”

Allemaal risico

“De vragen gaan over jouw (mentale) gezondheid, leefstijl en zorggebruik. Op deze manier draag je bij aan het verwerven van nieuwe kennis die kan leiden tot het eerder opsporen van alzheimer en een behandeling op maat. Ook voor jezelf. Want we lopen allemaal het risico om dementie te krijgen.”