Graag naar het westen, maar het zit er niet in

Ze waren er best vroeg bij, vinden Annemarie Jansen-Van der Kolk (73) en haar echtgenoot Bob Jansen (77). Rond hun zestigste bespraken ze hoe ze samen ouder wilden worden, hoe de levensfase na het pensioen er uit zou kunnen zien. Maar de praktijk blijkt weerbarstig, vertellen ze in Trouw.

Het allerliefst zouden Annemarie en Bob Jansen uit Drenthe verhuizen naar het westen om zo in de buurt van hun twee dochters te gaan wonen. Maar, zegt ze, ‘het zit er niet in’. De twee leven van de AOW met een kleine aanvulling en kunnen een koophuis in het westen niet betalen. “We wonen hier nu prima en dat is natuurlijk al heel mooi. We zitten hier alleen wel ook vast.”

Eerst de loterij winnen

Onlangs startte de overheid een bewustwordingscampagne hierover. Bewustwording is natuurlijk altijd goed, reageert Annemarie in Trouw. “Maar wij zijn er ook al lange tijd heel erg bewust mee bezig geweest, dát is mijn punt. En zonder resultaat.” Haar dochters houden in de gaten of er niet in het westen toch een mogelijkheid komt voor hen om te verkassen, zegt ze. “Zij zouden het ook leuk vinden als we daar komen wonen. Want we kunnen ook voor hen nog veel betekenen. We kunnen er voor elkaar zijn, want schrijf ons niet af, wij zijn nog tot veel in staat. Maar dan moet je wel eerst de loterij winnen, zegt mijn dochter dan.”

Geen oplossing

Bob en Annemarie waren actief betrokken bij verschillende initiatieven in Drenthe en Zutphen,die uiteindelijk niet van de grond kwamen. Ze blijven lachen, zeggen ze in Trouw , al is de woonoplossing nog niet voorhanden. Bob: “Maar wij zijn nu te oud voor weer nieuwe particuliere woongroepen, die mikken op mensen die zeker tien jaar jonger zijn.” Annemarie: “De minister roept: denk na over je toekomst. Maar dat hebben wij gedaan. Het heeft alleen geen oplossing gegeven. Dan vraag ik haar: wat hadden wij dan nog meer kunnen doen?”