Zorg dat je gebit in orde is

Wie veel slechte bacteriën in de mond heeft, loopt een verhoogd risico op een hartinfarct, longontsteking en zelfs dementie. Reden om er op ook op hoge leeftijd voor te zorgen dat je zonder tandontstekingen door het leven gaat én goed kunt kauwen, aldus het Eindhovens Dagblad.

Tandarts-geriatrie Peter de Goede draagt dat dan ook overal uit. Voor hem is goede mondzorg een essentieel onderdeel van een gezonde, oude dag. “Om vitaal en gelukkig te leven, zijn zingeving, voldoende slaap, genoeg beweging en goede voeding natuurlijk heel belangrijk, maar als je geen tanden meer hebt, wordt dat laatste toch lastig”, zegt de specialist die zich heeft toegelegd op mondzorg voor ouderen. Hij vindt het belangrijk dat mensen op een laagdrempelige manier toegang hebben tot tandartszorg, zeker op het moment dat het moeilijker wordt om je tanden en kiezen zelf nog goed te verzorgen.

Vitaliteitsdagen

Keer op keer, zo schrijft het Eindhovens Dagblad, vertelt de tandarts-geriatrie hetzelfde verhaal. Op de vitaliteitsdagen van seniorenvereniging KBO-Brabant, die door de hele provincie worden gehouden, heeft hij al duizenden mensen gesproken over het belang van een gezond gebit, in een bredere context. “Zorg ervoor dat je wanneer je het zelf niet meer kan, je iets in je mond hebt dat goed schoon te houden is. Als het ontstoken is of het bloedt, dan is dat moeilijk. Mijn gesprekken gaan altijd over: zijn er tanden of kiezen die aan het afbreken zijn? Zorg dan dat het in orde is.”

Waarom nog zoveel moeite

De tandarts-geriatrie ontmoet volgens het Eindhovens Dagblad ouderen die zeggen: ‘Ik heb toch niet meer zo lang te leven, waarom zou ik nog zoveel moeite doen?’ De Goede: Maar de ene 85-jarige is de andere niet.” Laatst nog kreeg hij een man van 84 jaar voor zich, met een prothese die van geen kanten lekker zat. Tegen zulke mensen zeg ik: u hebt nog zestien jaar te gaan en u kunt wachten totdat deze versleten is, maar er komt een moment dat u er niet zoveel zin meer in heeft of dat het niet meer lukt. Stel vervanging niet uit.”