Nepagent loopt tegen de lamp

Een grote groep oudere Zeeuwen – onder wie iemand van boven de 100 jaar – is voor vele tienduizenden euro’s de dupe geworden van pinpasfraude. De oplichter liep volgens BN De Stem tegen de lamp toen hij zich voordeed als neppolitieman bij een muntenverzamelaar in Roosendaal.

De 21-jarige Moussa D. stelt zich bij de verzamelaar voor als wijkagent Jasper Bruggen. Maar dan is hij de klos. Want de huishoudelijke hulp van de Roosendaler heeft de politie gewaarschuwd. Twee agenten hebben zich in de woning geposteerd.

Dertien ouderen

In zijn auto, geleend van een tante, vinden de agenten bankpassen, Raboscanners, 42 biljetten van 50 euro en een apparaat om overschrijvingen te doen. En zo kan de politie een link leggen met een omvangrijke oplichtingszaak in Zeeland. Want in de voorgaande maanden blijken zeker dertien ouderen in die provincie slachtoffer te zijn geworden van, zo wordt aangenomen, dezelfde figuur. Voor in totaal ruim 62.000 euro.

Altijd de meest kwetsbaren

De officier van justitie stelt dat de bewijzen ‘tegen de plinten op klotsen.’Hij eist 28 maanden cel. Volgens hem is alleen een forse straf passend. Ondertussen maakt de aanklager met zijn armen een gebaar als had hij heel brede schouders. “Wat mij opvalt, is dat verdachten in dit soort zaken nooit jongens van Satudarah uitkiezen. Ze nemen altijd de meest kwetsbare mensen in de samenleving te grazen.”