Wat een gedoe, die samenreiskorting

Samenreiskorting regelen voor een treintrip? Dat kan niet meer bij een NS-kaartautomaat. Je moet een samenreiscode hebben, die je online aanmaakt, aldus het Haarlems Dagblad naar aanleiding van een klacht van een lezer.  “Voor sommige ouderen een heel gedoe.”

“Tot voor kort kon je met je dalurenkaart in rustige uren iemand met korting meenemen. Nu moet het allemaal digitaal geregeld worden en dat is voor vooral ouderen een behoorlijke drempel’, aldus de lezer. Uit haar ervaringsverslag over het uitje met een 70+ vriendin: Mobiel, apps, accounts, samenreiscode, doorlinken… “Ga maar eens naast je oma of oude buurman zitten, die de mobiele telefoon alleen gebruikt om te bellen en appen.”

Het Haarlems Dagblad vroeg uitleg aan NS en constateert dat het omslachtig blijft: de persoon die de samenreiskorting weggeeft, genereert een code. Dit moet via de website of de app van de NS. De abonnementhouder kan zo’n code naar zichzelf sturen. Per e-mail, sms, of whatsapp. Vervolgens kun je als abonnementhouder het kaartje kopen voor de niet-digitale medereiziger. “Pff, als je hiermee klaar bent, is de trein vertrokken.”