Veel 50-plussers vrezen geldzorgen na pensioen

Vijftigplussers maken zich geregeld zorgen over hun financiële situatie. ‘Zoomen we in op specifiek de periode na pensionering, dan blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse vijftigplussers hier weleens ongerust over is.’ Dit blijkt volgens vakblad am uit onderzoek in opdracht van niet-medisch hulpplatform Beep for Help, onder 1.068 Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar.

Minder koopkracht, meer zorgkosten

Bijna een derde (30%) van de Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar oud is zich de afgelopen drie maanden meer zorgen gaan maken over zijn of haar oude dag. ‘Door de inflatie staat de koopkracht van veel ouderen onder druk, maar ook de stijgende zorgkosten en het nieuwe pensioenstelsel zorgen voor veel onzekerheid onder ouderen. Dit geldt zowel voor het heden als de toekomst”, zegt Margreth van Kuijl van Beep for Help tegen am.

Minder geld voor leuke dingen

Hoewel meer dan de helft van de Nederlandse vijftigplussers aangeeft een ‘appeltje voor de dorst’ te hebben naast zijn of haar AOW en eventueel aanvullend pensioen, is 61 procent van diezelfde vijftigplussers ervan overtuigd dat ze na pensionering minder geld overhouden om leuke dingen mee te doen.