Senioren Journaal van maandag 22 juli

De kinderen gaan de zorg voor mij delen

‘Houd een familieberaad en bespreek wat de beste oplossing zou kunnen zijn. Laat je als gezin niet overvallen, neem op tijd het heft in eigen hand.’ Een 65-jarige over het gesprek met haar drie kinderen over de zorg als die in de toekomst nodig is.

Methode nepagent soort woningoverval 2.0

‘Jonge criminelen duperen met een nieuwe babbeltruc op nietsontziende wijze bejaarde mensen.’ De ‘nepagentmethode’ is een soort woningoverval 2.0. ‘Er zit een hele organisatie achter.’

Weinig kans op verlaging AOW-leeftijd

Is er enige kans dat de AOW-leeftijd ooit weer omlaag gaat? Die kans is minimaal. Uit onderzoek blijkt weliswaar dat een meerderheid van de Nederlanders dit zou willen, maar politiek is er geen steun voor.

Hoe overleef je de online jungle?

Je hoeft geen digibeet meer te zijn om opgelicht te worden. ‘Je hoeft er zelfs geen senior voor te zijn, want het is een fabeltje dat alleen ouderen vatbaar zijn voor internetfraude. ‘

Wonen met ouders in achtertuin

Inwoners van de gemeente Coevorden kunnen vanaf oktober een aanvraag indienen voor het plaatsen van een flexwoning op eigen terrein. De gemeente wil daarmee ruimte maken voor woonoplossingen voor ouderen en jongeren.

Veel pensioenvragen, maar loket sluit

Bijna negen jaar lang konden mensen met vragen over hun pensioen en andere geldzaken terecht bij de vrijwilligers van Kandoor. Maar het platform stopt, net nu veel mensen weinig weten over de grootste pensioenhervorming ooit.

Opgelicht, nul op rekest bij claim

De banken hebben een coulanceregeling voor klanten die slachtoffer worden van fraudeurs die zich voordoen als bankmedewerker. Maar dat heeft grenzen. Het slachtoffer moet wel goed luisteren naar waarschuwingen.

Minder brievenbussen, niet veel klachten

PostNL heeft het aantal brievenbussen ongeveer gehalveerd. Natuurlijk geen leuke maatregel, zeggen ouderenbonden, maar ‘extreem veel klachten hebben wij niet gekregen over de operatie van PostNL’.

Maar weinig nieuwe ouderenwoningen

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn slechts 400 nieuwe ouderenwoningen gebouwd. Dit terwijl de ambitie is om jaarlijks 35.000 ouderenwoningen te bouwen. In 2023 werd geïnvesteerd in slechts 1.700 nieuwe huurwoningen voor ouderen,

ANWB voor helmplicht

De ANWB is voorstander van een helmplicht voor snelle fietsers en kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals jongeren en ouderen. De Fietsersbond vindt dat het dragen van een helm een vrije keuze moet blijven.