Weinig kans op verlaging AOW-leeftijd

Een kleine meerderheid van de Nederlanders hoopt dat de AOW-leeftijd wordt verlaagd naar 65 jaar. Vakbond FNV zet hierop in, uit frustratie dat er nog altijd niks geregeld is voor mensen met een zwaar beroep. De Telegraaf geeft uitleg over de AOW-leeftijd.

Wie in 1957 geboren is, heeft vanaf dit jaar recht op AOW. De leeftijd staat op 67 jaar. In de toekomst zal de AOW-leeftijd verder oplopen, als de gemiddelde levensverwachting stijgt. Vanaf 2028 is die leeftijd 67 jaar en drie maanden. Door de corona-pandemie is de levensverwachting in die jaren gedaald en gaat de stijging minder hard dan eerder voorzien. Achteraf gezien had de AOW-leeftijd op 67 jaar kunnen blijven staan, maar in de wet is geregeld dat de AOW-leeftijd niet naar beneden wordt bijgesteld. In 2029 blijft de AOW-leeftijd 67 jaar en drie maanden.

Geen politieke steun

Is er enige kans dat de AOW-leeftijd ooit weer omlaag gaat? Die kans is volgens de Telegraaf minimaal. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt weliswaar dat een meerderheid van de Nederlanders dit zou willen, maar politiek is er geen steun voor. SP en PVV hadden dit in hun verkiezingsprogramma staan, maar in het Hoofdlijnenakkoord is het niet terecht gekomen.

Logische reactie

De verhoging van AOW-leeftijd met ingang van 2013 lag aanvankelijk politiek heel gevoelig, maar is volgen de Telegraaf een logische reactie op de vergrijzing. Nu die leeftijd weer verlagen zou veel geld kosten en Nederland zou ongeveer 300.000 arbeidskrachten van 65 en 66 jaar kwijtraken.