Senioren Journaal van donderdag 18 juli

Anders wonen, anders oud worden

‘Wij maken een positieve keuze voor actief zijn en blijven.’ Woongroep IJmuiden heeft als motto ‘anders wonen, anders oud worden, samen met elkaar voor elkaar’. Met gemeente en ontwikkelaar zijn de handtekeningen gezet om te gaan bouwen.

Bendes richten zich op thuiswonende ouderen

‘Wij hebben het signaal ontvangen dat er in het Westland bendes actief zijn die zich vooral richten op de thuiswonende ouderen. Ze doen zich voornamelijk voor als de bankmedewerker en politie/wijkagent’, meldt een zorginstelling.

Geen vroegpensioen? Dan AOW terug naar 65

De FNV is het beu dat er nog steeds geen nieuwe regeling is waardoor mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken. Als overheid en werkgevers niet meewerken, wil de vakbond de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.

Knarrenhof afgrijselijk begrip

De ambtenaar die de term Knarrenhof heeft bedacht is een taalmisdadiger, schrijft een columnist: Waarschijnlijk dezelfde beul die verantwoordelijk is voor afgrijselijke begrippen zoals de kangoeroewoning, gestippeld wonen, het harmonicawonen.

Ouderen in Amsterdam

De gemeente Amsterdam trekt de komende jaren 15,1 miljoen euro extra uit voor de ouderenzorg. ‘We besteden dit geld aan mantelzorgondersteuning, de dementievriendelijke stad, het bevorderen van vitaliteit van ouderen en zorgzame buurten.’

Stop met ouderen als zondebok te zien

‘Ik ben 71 jaar en ik ben het niet eens met het beeld dat geschetst wordt van ouderen.’ Oproep om op te houden ‘met mijn generatie te lastig, te duur en te veel te vinden’.

Innovatieve voorzieningen ouderenzorg

Hoe dragen tussenvoorzieningen bij aan welzijn van cliënten en hun naasten?  In Amsterdam wordt vanmiddag een onderzoeksrapport over opkomende vernieuwingen in de ouderenzorg gepresenteerd.

IJsselheem opent ‘tHuis van morgen

In Kampen heeft IJsselheem ‘tHuis van morgen geopend, een modelwoning die vooruitblikt op de innovatieve ouderenzorg van de toekomst. IJsselheem wil meerdere locaties openen volgens het concept ‘Thuis, met zorg van IJsselheem’.

Maak werk van veilig en legaal stervensmiddel

Nu het OM niet in hoger beroep gaat in de strafzaak rond het zelfdodingsmiddel ‘X’, is het volgens Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde hoog tijd dat serieus werk wordt gemaakt van een veilig en betrouwbaar stervensmiddel.

De kunst van leven en sterven

De werkgroep Identiteit en Zingeving van KBO-Brabant organiseert op 16 oktober het symposium ‘Waardig leven, waardig sterven. Hoe doe je dat; wat betekent dat voor mij?’

Pensioenfondsen zitten er warm bij

De vijf grootste pensioenfondsen stonden er aan het einde van het tweede kwartaal weer iets beter voor. Hun buffers zijn ruimer richting de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel.

Drie jaar cel geëist tegen nepbankmedewerker

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel geëist tegen een 21-jarige Amsterdammer. Hij wordt ervan verdacht tientallen ouderen te hebben opgelicht. “Van liegen en bedriegen heeft hij een gewoonte gemaakt”, zei de officier van justitie.