Velen weten niets van pensioenstelsel

Meer dan de helft van de Nederlanders weet weinig tot niets over het nieuwe pensioenstelsel. Dat zegt volgens NRC het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van een peiling. Degenen die zeggen wel kennis te hebben over het nieuwe stelsel, kunnen vaak niet of nauwelijks benoemen wat de aanstaande veranderingen inhouden.

Weten wat er te kiezen is

Het Nibud roept volgens NRC de overheid en pensioensector daarom op ,,vol in te zetten” op voorlichting, met name onder de groepen die het minst weten over hun pensioen. Omdat er keuzemogelijkheden zijn binnen het nieuwe stelsel – al zijn die beperkt – vindt het Nibud het belangrijk dat mensen weten wat er te kiezen is. Zo kan onvrede en teleurstelling worden voorkomen. Naast het intensiveren van de voorlichting via begeleiding raadt het Nibud werkgevers en pensioenfondsen daarom ook aan om aan ‘verwachtingsmanagement’ te doen. Het Nibud enquĂȘteerde begin dit jaar ruim 1.500 mensen tussen de 25 en 67 jaar die niet meer studeerden en nog niet met pensioen waren.

Leesbril

De mate van kennis van de respondenten over de veranderingen loopt sterk uiteen. Theoretisch opgeleiden weten meer dan mensen met een praktische opleiding en mannen weten meer dan vrouwen. Ouderen weten vaker dat het pensioenstelsel gaat veranderen dan jongeren. ,,Interesse voor pensioen komt vaak pas bij je eerste leesbril”, zegt Nibud-onderzoeker Michael Visser in NRC. Dit is het moment om daar wat aan te veranderen, bepleit het kennis- en adviescentrum.