Vergrijzing geen bedreiging klassiek concert
Sinds 2000 zijn 65-plussers steeds sterker oververtegenwoordigd bij klassieke concerten. Dat is volgens het FD deels het gevolg van generaties die in het verleden al vroeg vertrouwd zijn geraakt met klassieke muziek. Maar bij alle generaties begint het klassieke concertbezoek vanaf de vijftig toe te nemen.
Pessimisten voorspellen dat de laatste bejaarde straks het licht moet uitdoen in de concertzaal, terwijl beleidsmakers podia opjagen om meer jongeren te verleiden voor een klassieke uitvoering. Wetenschappers relativeren echter het risico dat het publiek voor uitvoeringen van Haydn, Brahms of Sjostakovitsj uitsterft, aldus het FD.
Duidelijk advies
De Groningse hoogleraren sociologie Mathijs Kalmijn en Kène Henkens behoren zelf tot de zestigers die oververtegenwoordigd zijn in de concertzaal. Aan de hand van gegevens over de leeftijd van bezoekers van klassieke concerten laten zij in een artikel in het economenblad ESB zien dat dit publiek sinds de eeuwwisseling inderdaad sterk is vergrijsd. De onderzoeksresultaten leiden tot een duidelijk advies voor de klassieke uitvoeringspraktijk, menen de hoogleraren volgens het FD.
Nieuwe vijftigers
De schoolleeftijd blijkt een belangrijk moment is om in aanraking te komen met klassieke muziek. Het heeft daarentegen minder zin om jongvolwassenen aan te moedigen om naar klassieke concerten te gaan. ‘Als mensen gesetteld zijn, een hoger inkomen hebben, met meer tijd en rust, spreken klassieke concerten meer aan’, aldus Kalmijn en Henkens. ‘De uitdaging voor de sector is daarom het binden van de “nieuwe vijftigers”.’