Lobbyen en puzzelen voor ouderenwoningen

Wat kunnen gemeenten er aan doen om toch projecten voor ouderenwoningen  te doen slagen? Wethouder Jan Willem Schuurman van de gemeente Zuidplas heeft daarop in AD Groene Hart drie antwoorden.

“Als gemeente moet je nadrukkelijk in gesprek met de rijksoverheid. Lobbyen. Het onderwerp ouderenhuisvesting telkens weer agenderen en vragen om er in te investeren. We moeten ook de bal bij de rijksoverheid leggen, we hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wat dat betreft ben ik blij nu in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering te lezen dat een miljard euro is opgenomen voor woningbouw in de komende vier jaar. Dat is heel mooi. Daarnaast moet je als gemeente actief op zoek naar beschikbare locaties. En net zo belangrijk: zorgvuldig overleg voeren met alle betrokkenen, dus ook omwonenden van inbreilocaties.”

Het wordt steeds moeilijker om locaties te vinden dichtbij voorzieningen als winkelcentra en zorg, aldus de wethouder in AD Groene Hart. “Het zoekgebied daarvoor wordt kleiner. De ruimte is vaak al gebruikt. Het is puzzelen en schuiven. Maar het is ook niet onmogelijk.”