Eerst een praatje en dan de zorg

Verse soep en broodjes, gecombineerd met een lezing over buurtzorg. Het Eindhovens Dagblad doet verslag van een Aoep-Inn in wijkcentrum Den Akert in Geldrop.

Het is de laatste Soep-Inn voor de vakantietijd. “De lezingen die worden gegeven zijn interessant voor alle senioren”, vertelt de initiatiefnemer in het Eindhovens Dagblad. Over de lezing valpreventie die een paar maanden geleden werd gegeven, wordt in ieder geval nog nagepraat door de aanwezigen.

Een op een

De sprekers praten ongeveer een half uur en daarna lunchen ze mee. “Zo komen ook mensen aan bod die liever een-op-een vragen stellen. Tijdens de soep en de broodjes komen de gesprekken vanzelf op gang.”

Geen managers

Deze week was dus buurtzorg aan de beurt. Twee van de negen wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgenden van Buurtzorg in Geldrop vertellen. “We hebben geen managers. We zijn allemaal moeder en we weten dat we elkaar moeten helpen, anders kunnen we niet werken.”

Eenzaamheid

Dat ze alles zelf regelen, maakt dat ze meer aandacht aan de zorg kunnen besteden. ‘Eerst een praatje en dan zorg’, is hun motto. Ze komen nauwelijks aan hun presentatie toe, er worden veel vragen gesteld. Vooral het feit dat er in Geldrop heel veel eenzaamheid is, maakt indruk. “Echt eenzame mensen gaan niet naar dit soort bijeenkomsten”, aldus Buurtzorg in het Eindhovens Dagblad.