Zeeland 5600 woningen er bij voor ouderen

Zeeland krijgt er tot 2030 ruim 5600 woningen voor ouderen bij. Volgens de PZC hebben de provincie en de dertien Zeeuwse gemeenten afspraken gemaakt over de onderlinge verdeling. Goes en Middelburg nemen het grootste deel voor hun rekening. Met ieder bijna 900 woningen zijn ze goed voor een derde van de Zeeuwse opgave.

De ouderenhuisvesting is volgens de PZC onderdeel van de Zeeuwse woondeal, die de provincie en de gemeenten in maart 2023 hebben ondertekend. Nu is de onderlinge verdeling uitgewerkt. Daaruit blijkt dat ook de twee andere grote gemeenten letterlijk en figuurlijk een flink steentje bijdragen. Vlissingen staat op voor 770 woningen en Terneuzen bouwt 705 seniorenwoningen bij.

Geclusterd

Behalve over de aantallen, hebben de gemeenten en de provincie ook afspraken gemaakt over aan welke types woningen erbij moeten komen, aldus de PZC. Ruim de helft bestaat uit nultredenwoningen. De tweede categorie zijn ‘geclusterde woningen’. Dat zijn minimaal twaalf nultredenwoningen bij elkaar, inclusief een ontmoetingsruimte. Het idee is dat bewoners zo niet vereenzamen en elkaar kunnen helpen. Zeeland gaat 1350 van zulke woningen bouwen. De laatste categorie zijn zorggeschikte woningen: geclusterde woningen die volledig rostoelgeschikt én dementievriendelijk zijn. Daar worden er bijna duizend van bijgebouwd.