Senioren Journaal van dinsdag 28 mei

Fijn oud worden: 34 aanbevelingen

In Den Bosch spraken 120 inwoners de afgelopen maanden met elkaar in het eerste Bossche Burgerberaad. Onderwerp: Fijn oud worden. Het beraad komt met 34 aanbevelingen.

Wanneer is een oudere kwetsbaar

‘Een ouder iemand is kwetsbaar op het moment dat hij of zij bijvoorbeeld problemen heeft met het geheugen, meerdere medicijnen gebruikt of minder goed kan lopen.’ Uitleg aan de hand van een verzonnen patiënt over de zorg voor kwetsbare ouderen met gebroken heup.

Levensloopbestendig en geclusterd

De gemeente Rhenen heeft nieuw beleid ontwikkeld voor woonvoorzieningen voor senioren. De wethouders leggen uit waarom levensloopbestendig bouwen en een geclusterde woonvorm van belang is.

Risk Factory straks ook individueel bezoek

In Venlo heeft de Risk Factory (onderdeel Veiligheidsregio Limburg-Noord) de eerste vijf jaar 14.000 leerlingen en senioren op bezoek gehad. Nu ontvangt de Risk Factory alleen groepen senioren. Vanaf het najaar wordt ook individueel bezoek mogelijk.

Bouwen, meer daadkracht gevraagd

Er lijkt wat beweging te ontstaan voor het bouwen voor senioren, schrijft Elles de Bruin (Meldpunt Omroep MAX),want gemeenten zijn eindelijk bezig met hun ‘regionale woonzorgvisie’. ‘Een beetje meer daadkracht graag.’

Anna Ouderenfestival

In Geldrop is vrijdag het Anna Ouderenfestival voor bewoners, hun naasten, mantelzorgers, vrijwilligers, buurtbewoners en geïnteresseerden. ‘Het festival staat in het teken van samenbrengen en inspireren van mensen van alle leeftijden.’

Boules in je Buurt

In Breda keert Boules in je Buurt terug voor een tweede editie. Vier weken lang organiseert Breda Actief gratis Jeu Boules-middagen. Met het doel om bewoners en vooral ouderen te helpen om meer contact te krijgen met hun buurtgenoten.

Minder denken vanuit zorg, meer vanuit vraag

‘Het voorop stellen van vrijheid en kwaliteit van leven betekent minder denken vanuit zorg, meer vanuit vraag, domeinoverstijgend financieren en eenvoudig verantwoorden’, zegt Marcel Canoy:  We weten dat het kan. maar het moet vaker, beter en sneller.

Geen investeringen maar bezuinigingen

Bij de presentatie van het akkoord voor het nieuwe kabinet werd gesproken over investeringen in de zorg voor ouderen. Het tegendeel blijkt helaas waar, zegt ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties.

Sterkste oma van het land

Willie (66) is een doorsnee 60’er, een gepensioneerde kleuterjuf die in een mooie wijk in Dordrecht woont. Op haar 57ste begon zij met bodybuilden en staat inmiddels wereldwijd in glitterbikini op het podium, waar ze talloze medailles wint.