Schuldgevoel over het klimaat

Enkele honderden demonstranten trokken zaterdag door Middelburg om aandacht te vragen voor de natuur. De Zeeuwse klimaatmars was een initiatief van jongeren, maar er liepen volgens de PZC ook opvallend veel ouderen mee. Grootouders voor het Klimaat rolden de spandoeken uit. Uit schuldgevoel.

“Onze generatie heeft de grootste bijdrage geleverd aan de rotzooi waar we nu mee zitten. Daar voel ik me schuldig over”, zegt een 78-jarige deelnemer uit Goes in de PZC. Met die ‘rotzooi’ zitten zijn zes kleinkinderen de rest van hun leven opgescheept. Tenzij, zo betoogt hij, we eindelijk eens iets doen en het klimaat op de eerste plaats zetten. Zelf heeft hij zich daarom aangesloten bij de Grootouders voor het Klimaat, een actiegroep die inmiddels actief is in negen landen in Europa, van Noorwegen tot Oostenrijk. De Zeeuwse tak hiervan heeft zo’n tweehonderd leden.

Vertrouwen in de jeugd

“Nee, ik denk niet: zoek het uit, het zal mijn tijd wel duren”, zegt een 71-jarige deelnemer uit Vissingen. Misschien zijn we al te laat. De aarde redt het wel, maar ik weet niet of de mensen het redden. En toch, ik wil ook niet te zwaarmoedig worden. Ik heb vertrouwen in de jeugd en in de verandering die ze willen. Helaas heeft het eerst zover moeten komen.”

Niet te angstig maken

Haar man (72) zet ze zich in voor de Grootouders voor het Klimaat. Waar zijn al die kleinkinderen van de Grootouders voor het Klimaat eigenlijk? Alleen de opa’s en oma’s lopen mee. “Goede vraag”, zegt de 72-jarige in de PZC. “Weet je, je wilt ze ook niet te angstig maken voor wat er op hen afkomt.”