Senioren Journaal van dinsdag 21 mei

Samen Kwiek, alles in je gemeente op één site

Bij een proef in Lingewaard vinden inwoners en zorgverleners straks op één site alle beschikbare welzijn-  en zorgactiviteiten waar geen indicatie voor nodig is: Samen Kwiek. Met subsidie uit Europa en belangstelling uit heel Nederland.

Moderne woning in je vertrouwde omgeving

Hij wil niemand dwingen om te verhuizen, zegt een Bredase wethouder. Maar hij wil ouderen wel ‘verleiden’. Met voorrang voor moderne woningen, ‘mensen kunnen in hun eigen wijk of dorp blijven wonen, in de vertrouwde omgeving’.

Huilend voor de deur bij armoedefonds

Veel organisaties die hulp bieden bij armoede krijgen meer hulpvragen, meldt het Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Van de 477 ondervraagde organisaties ziet de helft een stijging. ‘Ouderen staan huilend voor de deur.’

Hoe help je bij rouwverwerking

Veel senioren treuren in stilte om het verlies van een dierbare, terwijl ze behoefte hebben om hierover te praten. Bij KBO-Brabant hebben 350 vrijwilligers intussen een workshop rouwverwerking gevolgd.

Geen quotum seniorenwoningen

Eisen dat van de nieuwe woningen dertig procent geschikt moet zijn voor ouderen (voorgesteld door 50 Plus), dat gaat de gemeenteraad van Almere te ver. ‘Dertig procent is meer dan we nu nodig hebben’, zegt de wethouder.

Heb ik alzheimer, al heb ik geen symptomen?

Wil je weten dat je alzheimer hebt, voordat je symptomen krijgt? Over de ethische aspecten daarvan gaat een webinar op14 juni: Hoe nieuwe mogelijkheden de zorg van morgen kunnen veranderen.

Lang Leven Thuisflat als bejaardenhuis 2.0

Een flat waar vitale en minder vitale ouderen samen wonen, met zorg in de buurt. Het is een van de manieren hoe Amsterdam de ouderenzorg toekomstbestendig wil maken. Hoe de Lang Leven Thuisflat van de grond kwam en nu een begrip wordt.

Vijf generaties op de werkvloer

Voor het eerst in de geschiedenis werken vijf generaties op één werkvloer. Er zijn steeds meer bedrijven waar oud (70-plussers) en jong (twintigers) eendrachtig samenwerken en van elkaar leren.

Antiblokkeersysteem voor e-bike

Het antiblokkeersysteem ABS doet langzaam zijn intrede in de wereld van de e-bikes, nu nog op de duurdere.” Het zorgt er voor dat het voorwiel gelijkmatig remt en je niet over de kop slaat. “Het zou een uitkomst zijn voor de oudere fietser.”

In Den Bosch zelf je zorg regelen

Zorgzaam ’s-Hertogenbosch lanceert een campagne die ertoe moet leiden dat mensen met wat inspanning zelf hun zorg regelen. Dat kost veel geld en kan dat niet beter worden besteed aan laagdrempelige initiatieven die er toch al zijn?

Superfit door dagelijkse plons in zee

‘Diep ademhalen en gaan. Je kikkert er van op.” In Den Helder nemen 80-plussers, leden van Zwemvereniging Marsdiep, liefst elke dag een duik in de vaak ijskoude zee. ‘Als ik uit zee kom, heb ik echt het gevoel dat ik er weer even tegen kan.’

Twee 72-jarigen over omgaan met eenzaamheid

Geert en Irene zijn allebei 72 jaar en ze weten wat eenzaamheid is. Geert kent het al zijn hele leven en is juist nu hij ouder is beter in staat om ermee om te gaan. De man van Irene man overleed, waarmee ook haar vriendschappen veranderden.