Er is echt iets de hand

Frans Vreeswijk, een van de initiatiefnemers van de onlangs opgerichte Stichting Wonen Welzijn Zorg in Waalre, deed volgens het Eindhovens Dagblad tijdens een themamiddag geen doekjes om de zaak: “De komende jaren neemt de beroepsbevolking af, maar door de dubbele vergrijzing neemt onze zorgvraag toe. We hebben binnenkort dus ook veel meer zorgmedewerkers nodig. Nou, die krijgen we niet.”

Er zullen op korte termijn onvoldoende mantelzorgers zijn net als te weinig passende seniorenwoningen. De verhuisvraag bij ouderen komt meestal pas aan de orde bij het overlijden van een partner of wanneer er serieuze mankementen optreden. Waar moet je dan naartoe? Senioren moeten eerder gaan nadenken, want het piept en het kraakt in ons zorgstelsel én op de woningmarkt. Het probleem raakt niet alleen de ouderen, maar ook hun kinderen, de hulpverlening en de gemeente.”

‘Tot oplossingen komen’

Wethouder Kees Vortman is zich er volgens het Eindhovens Dagblad van bewust dat dit het grote probleem ook in zijn kleine gemeente speelt: “Er is echt iets aan de hand.” Vortman noemde naast het tekort aan passende woningen ook de stijgende kosten Wmo en Wlz, maar gaf aan dat de invloedssfeer van de gemeente beperkt is: Samenwerken met projectontwikkelaars, woningcorporaties, zorgverleners en senioren is daarom essentieel, want het moet écht radicaal anders. Onze volgende week vast te stellen Woon-Zorg-Welzijn Visie is een papieren document; belangrijk is dat we tot oplossingen komen.”