Pensioenbom zet Omtzigt onder zware druk

Onenigheid over het pensioenstelsel hangt volgens EW Magazine als een donderwolk boven de kabinetsformatie. De pensioenfondsen sloten een deal met de informateurs om 25 miljard euro te investeren in woningbouw, infrastructuur en energietransitie. In ruil daarvoor moet het omstreden nieuwe pensioenstelsel onverkort doorgang vinden. Alleen Omtzigt ligt nog dwars.

EW citeert mailberichten waarin de NSC-leider zwaar onder druk wordt gezet. Twee weken geleden kwamen de informateurs Richard van Zwol (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) met een concept-Regeerakkoord. Daarin staat volgens bronnen van EW dat ‘de pensioensector rust nodig heeft’, en dat daarom niet meer mag worden gesleuteld aan de Wet toekomst pensioenen. Daaraan mag ‘niet worden getornd’.

VVD krijgt haar zin

Op deze manier krijgt de VVD, die het nieuwe pensioenstelsel verwelkomt, haar zin. PVV en BBB wilden het nieuwe pensioenstelsel juist opblazen. Maar alles wijst erop dat zij dit punt hebben weggegeven. In ruil daarvoor reiken de pensioenfondsen de informateurs en de nieuwe coalitie een helpende hand. Zij verplichten zich om een bedrag – orde van grootte: 25 miljard euro – te investeren in sociale woningbouw, verkeersinfrastructuur en energietransitie. Daardoor hoeft een nieuw, rechts kabinet hiervoor minder geld te reserveren en is het makkelijker de ‘financiële plaat’ in een Regeerakkoord sluitend te krijgen.

Voor het blok

Alleen Omtzigt staat nog pal in zijn verzet tegen het nieuwe pensioenstelsel, aldus EW. Hij maakte in de verkiezingscampagne een groot punt van bestaanszekerheid en transparant bestuur. Nu staat hij voor het blok. Hij wordt gepresst mee te werken aan een pensioenstelsel waarvan de inkomenseffecten voor miljoenen Nederlanders ongewis zijn. Ook moet hij tekenen voor een schimmige overeenkomst tussen de pensioenwereld en de informateurs. ‘Het kan niet anders of Omtzigt voelt zich door de anderen in de steek gelaten,’ zegt een bron dicht bij de onderhandelingstafel.