Casemanager ook voor vroege fase dementie
Zodra iemand het vermoeden heeft dat er sprake is van dementie, kan hij of zij een casemanager inschakelen die helpt met begeleiding naar de huisarts, regelwerk, emotionele verwerking en meer. Deze zorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dat staat volgens de Telegraaf in een uitspraak die het Zorginstituut vandaag bekend maakt. Tot nu toe was er veel onduidelijkheid bij zorgverzekeraars over de vergoeding.
Niet pluis-fase
Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, ook mensen met dementie. Om dat in goede banen te leiden, kan een casemanager worden ingezet. “Dat kan al vanaf het moment dat iemand een vermoeden heeft van dementie, de zogenaamde ’niet pluis’-fase”, vertelt Julie Meerveld, manager bij Alzheimer Nederland.
Noodzakelijke ondersteuning
Zo’n 290.000 Nederlanders hebben een vorm van dementie. Bij ongeveer de helft wordt op dit moment casemanagement ingezet. Het merendeel van de mantelzorgers vindt deze vorm van ondersteuning noodzakelijk om ervoor te zorgen dat mensen veilig zelfstandig kunnen blijven wonen, zo schrijft het Zorginstituut in een rapport hierover.
Begeleiding vanaf begin
“Nu wordt casemanagement vaak pas in een late fase ingezet. Dan is het meer crisismanagement; de familie is al overbelast, de situatie thuis is vaak al redelijk onhoudbaar en de casemanager wordt vooral gevraagd om een verhuizing naar een verpleeghuis te regelen”, vertelt Meerveld in de Telegraaf. Maar het is juist belangrijk om al vanaf het begin begeleiding te hebben. “Mensen zijn dan nog in staat om aan te geven wat ze belangrijk vinden en mee te denken. Als hun ziekte verder gevorderd is, wordt dat lastiger.”