Dit is onze zomer nieuwsblog van donderdag 25 juli 2019.
Let bij hitte extra op met deze medicijnen
Een apotheker maakte voor het Nederlands Dagblad een lijstje medicijnen waarbij extra alertheid geboden is tijdens een hitteperiode: 1. plastabletten (hoge bloeddruk), 2. middelen tegen verstopping, 3. bètablokkers, 4. middelen tegen parkinson. Het zou goed zijn als de kennis over medicijnen onder senioren zou toenemen, denkt de apotheker. En dat geldt niet alleen bij hitte. ‘Het lichaam verandert bij het ouder worden.’
Sensor voor blaas
Een draagbare blaassensor voor kinderen die kampen met ongewild urineverlies, vindt zijn weg naar ziekenhuizen en zorginstellingen, meldt het Brabants Dagblad. Inmiddels werken ze bij Novioscan ook aan een blaassensor voor ouderen die incontinent zijn. Die zal, verwacht het bedrijf, medio 2021 op de markt zijn. “Als we een echografische sensor op basis van een computerchip kunnen maken die de blaasinhoud meet en een signaal afgeeft, dan kunnen we hogere aantallen op de markt zetten en wordt het product goedkoper.”
Gemeente wijst subsidieverzoeken KBO af
Ouderenbond KBO krijgt van de gemeente Loon op Zand geen subsidies voor een cursus valpreventie en scholing van vrijwilligers. Het gaat opgeteld om 5.500 euro, aldus het Brabants Dagblad. Op twee gronden weigeren B. en W. voor dit jaar de gevraagde subsidie te verlenen: het betreft geen noodzakelijke of wettelijk verplichte activiteiten en er is simpelweg geen geld voor.
Na pensioen meer of minder beweging?
Vooral vrouwen blijken na hun pensionering langer te zitten dan ervoor, gemiddeld een half uur per dag meer. Dit blijkt volgens Elsevier Weekblad uit Fins onderzoek. Bij de mannen was geen groot verschil te zien voor en na de pensionering. De onderzoekers merken daarbij wel op dat de mannen uit het onderzoek in hun werkende leven al veel meer tijd zittend doorbrachten dan de vrouwen: gemiddeld bijna 10 uur, ten opzichte van ruim 8 uur voor de vrouwen.
Zorgverlener komt naar u toe
Overbetuwe krijgt een Sociaal Team dat de inwoners gaat opzoeken. De bewoners die zorg nodig hebben, hoeven daar dan niet meer naar op zoek te gaan, is te lezen in de Gelderlander. De wethouder wil de zorg dichter bij de mensen brengen. En een eind maken aan de verwarring die bij inwoners ontstaat als ze een hulpvraag hebben. “Ze worden nu soms van het kastje naar de muur gestuurd.” Er wordt subsidie geven aan zorgaanbieders “die echt iets toevoegen en die niet alleen maar meer van hetzelfde doen.”
Zeeland straks te weinig mantelzorgers
Zeeland heeft in 2040 nog maar minder dan twee potentiële mantelzorgers per 75-plusser, berekende het Planbureau voor de Leefomgeving volgens dagblad BN De Stem. “Dat betekent dat je het nét redt als àlle 50- tot 75-plussers voor iemand zorgen.” Het advies aan senioren is tijdig na te denken over verhuizing naar bijvoorbeeld een woonservicegebied.
Achterhoek bouwt voor starters en ouderen
De colleges van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk kiezen er volgens Omroep Gelderland voor om in de toekomst vooral te bouwen voor starters en ouderen. Na goedkeuring van de gemeenteraden in september moet ook de provincie nog akkoord gaan met de plannen.
‘Koude technologie met warme zorg’
Aanvullend op slimme sensoren biedt Zlimthuis voor leden van Kruiswerk in een gratis thuisgesprek, een breed advies en oplossingen die op de persoonlijke situatie zijn afgestemd, meldt Stad Doetinchem. Dit vanuit de filosofie dat slimme technologie en praktische oplossingen hand-in-hand gaan.
‘Zonder vrijwilligers zou het er slecht uit zien’
“Zonder vrijwilligers zou het er nu heel slecht uit zien in Nederland”, stelt vrijwilliger Willem van Zon in de Reimerswaalse en Kapelse Bode. “In sommige verzorgingshuizen is wel zeventig procent van het personeel vrijwilliger.” Er komen steeds meer vrijwilligers, aldus Van Zon, omdat de vraag er naar steeds groter wordt. “Mensen moeten steeds langer thuis wonen en die zorg moet toch door iemand opgevangen worden.”
Geen bingo maar watergevecht
Geen bingo gisteren in het verpleeghuis Leythenrode in Leiderdorp. De bewoners werden daar vanwege de hitte verrast met een watergevecht. Medewerkers hadden zwembadjes, waterpistolen en waterballonnen klaargelegd voor de bewoners daar. Het bleek volgens RTL een ‘groot succes’.