Bouwen, bouwen en nog eens bouwen
Twente moet de mouwen opstropen om tot 2030 alle ouderen in de regio aan een passend huis te helpen. Bouwen of verbouwen is het credo voor de veertien gemeenten, aldus dagblad Tubantia. Enschede heeft de grootste opgave: 1540 stuks. In totaal zijn in de regio ruim 9000 geschikte woningen extra nodig. Dat blijkt uit de cijfers in de Woonzorgvisie van de provincie Overijssel.
Niet alles hoeft volgens de visie van de provincie nieuwbouw te zijn, schrijft Tubantia. Een deel is te realiseren met het aanpassen van bestaande woningen. Dat kan op verschillende manieren. De provincie heeft uitgezocht dat de grootste behoefte bestaat aan zogenaamde geclusterde huizen. Daar is een ontmoetingsruimte bij, waar iedereen terecht kan. Van die geclusterde huizen zijn er 5300 nodig.
Geclusterd zorg aan huis
Verder is er behoefte aan 2700 gelijkvloerse huizen. Die kunnen ook in een appartementencomplex zijn ondergebracht. Tot slot wil de provincie dat er 1100 ‘zorggeschikte huizen’ bij komen. Die zijn gelijkvloers, zelfstandig én onderdeel van een cluster met (verpleeghuis)zorg aan huis.
Meer voor elkaar zorgen
Niet alleen op corporaties en gemeenten komt veel af. De hele samenleving moet zijn steentje bijdragen aan een prettige leefomgeving, zo wordt volgens Tubantia gesteld in de visie. Extra verpleeghuizen komen er niet. Zorgpersoneel blijft schaars. Mantelzorgers worden nog belangrijker dan ze nu al zijn. Wie nu al geen mantelzorger is, moet het welhaast worden. Twentenaren moeten naar elkaar omkijken en nog meer voor elkaar zorgen.