Uitvaart vaak oververzekerd
Uitvaartverzekeraars keren volgens de Telegraaf regelmatig duizenden euro’s minder geld uit aan een begrafenis of crematie van een overleden persoon dan waarvoor is gespaard. Door ’oververzekering’ blijft het geld dan onaangeroerd en op de rekening staan van de maatschappij en niet uitgekeerd aan erfgenamen.
Dat stelt Harm van Teijlingen, stichtingsdirecteur van het Leger des Heils, zegt in de Telegraaf: “Wij worden jaarlijks tientallen keren gevraagd de nalatenschap van iemand te regelen, waaronder ook de uitvaart. Doen we dat graag en zijn zeker content als er een goede polis is afgesloten. Niet zelden blijken mensen echter oververzekerd te zijn en kan er na een begrafenis of crematie zo maar 10.000 euro overblijven.”
Dan maar super-de-luxe broodjes
“Als goede doelen organisatie ga je er dan vanuit dat – geheel in de gedachten van de overledene – het overgebleven kapitaal naar in dit geval het Leger des Heils gaat”, aldus Van Teijlingen in de Telegraaf. “Maar helaas is niets minder waar. Als wij een verzekeringsmaatschappij daar om vragen, stellen ze dat dit niet mogelijk is. In plaats daarvan moet het geld dan maar besteed worden aan super-de-luxe broodjes, een duurder boeket, meer volgauto’s… Zelfs is voorgesteld dan maar met betrokkenen uit eten te gaan om zo het geld op te souperen. Van de zotte natuurlijk.”
Natura verzekering
Volgens het Verbond van Verzekeraars komt het af en toe voor dat een verzekering die bestemd is voor het dekken van uitvaartkosten zo’n hoog bedrag kent. “Als dit een natura-sommenverzekering betreft mag de verzekering inderdaad alleen voor de uitvaart worden gebruikt. De Nederlandsche Bank staat niet toe dat het geld voor andere doelen wordt aangewend. Dus mag de verzekeraar het overschot niet uitkeren aan erfgenamen of een goed doel. Als een verzekeraar alleen een natura-vergunning heeft, is het uitkeren aan nabestaanden sowieso niet toegestaan”, aldus her Verbond van Verzekeraars in de Telegraaf.