In traanvocht aanwijzingen alzheimer

Kun je aan traanvocht zien of iemand alzheimer heeft? Dat kan volgens NRC een alternatief zijn voor de ruggeprik, die ‘echt belastend’ is.

Marlies Gijs is biochemicus en doet onderzoek naar traanvocht. Bloedafnames om de gezondheid te controleren of ziektes te vinden zijn de normaalste zaak van de wereld. Maar traanvocht wordt nog niet op deze manier gebruikt. Tijdens haar onderzoek in het Maastricht UMC+ kwam Gijs erachter dat er stoffen in traanvocht zitten waaruit is af te leiden of patiënten bepaalde neurologische aandoeningen hebben. Ze heeft onderzocht hoe met traanvocht een diagnose voor alzheimer is te stellen, in plaats van met de invasieve ruggeprik. Gijs is ook de oprichter van het Tear Research Network, waarin ze traanvochtonderzoekers wil samenbrengen.

Ruggeprik belastend

Normaal kun je alzheimer alleen vaststellen door een hersenvochtbepaling te doen, aldus Gijs in NRC. “Hersenvocht zit ook in je ruggegraat. Dit kan je dus afnemen met een ruggeprik. Maar zo’n prik is heel invasief. Er is een risico op complicaties en veel ouderen nemen bloedverdunners waardoor er ook kans is op bloedingen. Patiënten hebben ook vaak hoofdpijn erdoor. Het is niet zo maar een bloedprikje, het is echt belastend.”

Alle vijftigers screenen?

Een traanafname kan bij de huisarts. “Met traanvocht zou je ook aan screening kunnen denken”, aldus biochemicus Gijs in NRC. “Bijvoorbeeld alle vijftigers, net zoals er gescreend wordt op borstkanker. Dan krijg je wel een ethisch vraagstuk: wil je überhaupt weten dat je over tien of twintig jaar alzheimerklachten gaat krijgen als je het toch niet kan behandelen? Maar we gaan ervan uit dat er wel geneesmiddelen gaan komen, want er wordt heel veel onderzoek naar gedaan.”