Blijf zelf boodschappen doen en stofzuigen

Hoe blijf je gezond als je ouder wordt? Hoe voorkom je klachten en kwaaltjes? Ester Bertholet, specialist ouderengeneeskunde, schreef ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog’ niet: een ‘complete gids’ waaraan 65 collega-artsen én meer dan 170 ouderen hun medewerking verleenden.

“Mensen willen begrijpen hoe het zit”, vertelt Bertholet in de Gelderlander. “Pas als je echt snapt waardoor klachten ontstaan, kun je je leven aanpassen.” Een voorbeeld: “Waarom is het goed kauwen van voedsel zo belangrijk? Je maag is niet gemaakt om grote brokken aan te kunnen, dan gaat het gisten. Daardoor ontstaan maagzuurklachten en dus gaan mensen maagzuurremmers slikken. Maagzuurremmers kunnen leiden tot een vitamine B12-tekort en zo’n tekort kan geheugenproblemen geven.”

Kleine dingen, grote gevolgen

Ester Bertholet wil volgens de Gelderlander maar zeggen: het gaat niet om grote ingrepen, het begint met kleine dingen die grote gevolgen kunnen hebben. Het goed kauwen van voedsel, bijvoorbeeld. “En drie keer per dag een goede maaltijd”, zegt Bertholet. ,,Niet de hele dag door eten en niet te vol eten. Zodat je niet misselijk wordt en geen opgeblazen gevoel krijgt.”

Huishoudelijke hulp de deur uit

Bewegen is belangrijk. Daarom is de specialist ouderengeneeskunde er geen voorstander van dat veel mensen het zich zo makkelijk mogelijk maken als ze ouder worden, aldus de Gelderlander. “Haal zelf de boodschappen en doe de huishoudelijke hulp de deur uit. Waarom moet iedereen op zijn 65ste per se hulp in de huishouding?”

De meest heikele kwesties

Voor haar gids over vitaal ouder worden deed Bertholet een oproep via ouderenbond ANBO: wat zijn de meest heikele kwesties bij het ouder worden? Ze kreeg honderden reacties van mensen tussen de 46 en 105 jaar. Naast vergeetachtigheid en incontinentie (‘de geriatrische reuzen’) werden slechthorendheid, hartklachten en mobiliteitsproblemen veel genoemd als heikele kwesties bij het ouder worden.

Slik geen slaaptabletten

Veel ouderen slikken slaaptabletten. “Niet doen”, zegt Bertholet in de Gelderlander. “Los van bijwerkingen als duizeligheid en sufheid: ze verstoren het natuurlijke ritme. Ouderen hebben vijf of zes uur slaap nodig. Probleem is dat ze vaak al om tien uur naar bed gaan. Omdat veel senioren overdag minder actief zijn, zijn ze om tien uur echt nog niet moe. Geen wonder dat het dan niet wil lukken met de slaap. Zorg dus voor activiteiten, voor prikkels.”