‘Laten we nou toch alsjeblieft blij zijn als je aan je eind van het leven kunt zeggen dat je veel meer aan premie betaald hebt dan aan zorg verbruikt hebt. Een groter geluk kun je niet hebben’, zegt directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW bij zijn afscheid in Nieuwsuur.
Nieuwsblog van vrijdag 31 mei 2019
ACTUALITEITEN
‘Drama’s in mantelzorg makkelijk te voorkomen’
Mantelzorgers moeten meer hulpverlening krijgen, schrijft Marjolein Broese van Groenou (hoogleraar informele zorg aan de VU) in NRC. Een beperkter definitie voor mantelzorg maakt het volgens haar mogelijk om beleid en hulpverlening beter op de doelgroep af te stemmen. De recent in NRC gesignaleerde problemen betreffen vooral intensieve mantelzorgers. “Op de vier miljoen mantelzorgers betreft dit slechts 10 procent van alle mantelzorgers, maar juist deze groep heeft onze aandacht nodig.” Het overgrote deel van de vier miljoen mantelzorgers valt eerder onder sociale steun en gebruikelijke solidariteit tussen burgers en familieleden.
‘Ook thuiswonende ouderen screenen op ondervoeding’
Juist bij thuiswonende ouderen komt veel ondervoeding voor, blijkt uit een groot Europees onderzoek. Wetenschappers ontwikkelden een model waarmee zorgverleners snel het risico kunnen inschatten dat iemand ondervoed raakt. Onderzoekscoördinator Marjolein Visser vertelt er over in het magazine van ZonMw. ‘In de meeste gevallen eten ze gewoonweg onvoldoende. Ze hebben weinig eetlust of ze zijn niet in staat te eten.’ ‘Ondervoeding bij ouderen is vaak heel onzichtbaar’, aldus een Rotterdamse documentaire;
Dag van het Laatste Afscheid
De Dag van het Laatste Afscheid (1 juni) moet zorgen voor meer aandacht voor doodgaan en de zorg die daarbij hoort. Vaak hebben nabestaanden geen idee van wat er allemaal bij komt kijken, aldus een artikel op NU.nl. Een van de tips: Zorg dat het niet te vol is in de kamer. Een rustige kamer geeft ook de stervende rust.
OPINIE
‘Beslis nu en krijg er gratis een begrafenisondernemer bij’
‘Hoe staat het eigenlijk met jullie euthanasieprotocol?’, vroeg een patiënt terloops aan zijn huisarts. ‘Sorry? Wat bedoelt u?’ ‘Nou gewoon, euthanasie, voor als het straks niet meer zo leuk is.’ De huisarts beschrijft zijn verbazing in Medisch Contact: “Plotseling zie ik een toekomstbeeld, waarbij mensen online al vinkend hun euthanasiebestelling regelen, alsof ze boodschappen doen bij Jumbo online: premedicatie, check, direct aan de naald overlijden, check. En dan aan het einde van het vinklijstje de aanbieding van de week: beslis nu en krijg er gratis een begrafenisondernemer bij.”
TRENDS
In de huiskamer niet meer iedereen hetzelfde
De meeste van de ondervraagde cliëntenraadleden (88%), OR-leden (82%) en bestuurders (87%) vonden dat sinds 2016 de bewoners van verpleeghuizen door het extra te besteden geld een zinvollere daginvulling hebben kregen, meldt onderzoeksinstituut Nivel. Een geïnterviewde zegt: “Voorheen zat men alleen maar in een huiskamer in een kringetje en deed iedereen hetzelfde. Nu merk je dat voor ieder die er zit er rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden.”
Erectiepillen meest rond pensioenleeftijd
Het aantal verstrekte erectiemiddelen lag in 2018 8,4% onder het niveau van 2012. Vooral de grootste gebruikersgroep, mannen van 65 tot en met 71 jaar, liet een sterke daling in aantal verstrekkingen zien, aldus het Pharmaceutisch Weekblad.
TENSLOTTE
In Sappemeer gaat de voorkeur uit naar een ‘meergeneratiehof’ met starters vanaf 19 tot doorstarters van 109 jaar oud, is te lezen in de aankondiging van een informatieavond van Stichting Knarrenhof Nederland in HS Krant.