Waarom u steeds vaker misgrijpt in de apotheek
Waarom lukt het maar niet de levering van essentiële geneesmiddelen op orde te krijgen? Vorig jaar was volgens apothekersorganisatie KNMP bijna 2.300 keer een medicijn langer dan twee weken niet leverbaar. Een enorme stijging ten opzichte van de 1.500 tekorten het jaar ervoor, en alle tekenen wijzen erop dat de tekortentrein dit jaar doordendert, aldus een analyse van de Volkskrant.
Veel oorzaken liggen buiten Nederland. Het merendeel van de goedkope, generieke medicijnen (middelen waarop geen patent meer rust) komt uit fabrieken in China en India. Een storing aan een lopende band, een brand in een fabriekshal, een rebellengroep die vrachtschepen in de Rode Zee met drones bestookt, en een tekort is geboren.
Verzekeraars besparen
Maar er zijn ook wel degelijk Nederlandse invloeden op de tekorten, zegt de KNMP in de Volkskrant. Daarbij wordt vooral gewezen op het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. Die besparen premiegeld van hun verzekerden door met fabrikanten een zo laag mogelijke prijs af te spreken voor de generieke middelen voor hun verzekerden. Apothekers zijn vervolgens min of meer verplicht om die goedkoopste medicijnen te leveren.
Door het afvoerputje
Het echte probleem volgen de apothekersorganisatie: ‘We zijn door het afvoerputje gegaan omdat we te weinig betalen.’ Het wrange is volgens de Volkskrant: op de totale uitgaven aan de zorg vormen de kosten van de generieke apotheekgeneesmiddelen een schijntje, met ruim 600 miljoen euro per jaar op ruim 100 miljard. Het komt neer op gemiddeld 1,50 euro voor een doosje van dertig tabletten.
Verplichte voorraad
Langzaam komt er wel beweging, ziet de KNMP. Vanaf dit jaar zijn farmaceuten en groothandels verplicht om een voorraad van acht weken aan te houden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet daarop toe en kan boetes opleggen. En de verzekeraars hebben onlangs de scherpste kantjes van het preferentiebeleid afgehaald.