Zorgverzekeraars schieten tekort

De vier grote zorgverzekeraars van ons land doen te weinig om hun klanten toegang te verlenen tot goede zorg. Dat concludeert volgens de Volkskrant de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het is voor eerst dat de machtigste toezichthouder in de zorg hardop zegt dat zorgverzekeraars hun belangrijkste verplichting niet nakomen.

De zorgplicht is een fundamentele bouwsteen van ons zorgstelsel en moet garanderen dat patiënten te allen tijde de zorg krijgen die ze nodig hebben, aldus de Volkskrant.  Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis blijven alle vier in gebreke, ze voldoen ‘niet volledig’ aan de normen van de zorgplicht. Twee van de vier verzekeraars (Menzis en CZ, zo bevestigen hun woordvoerders) schieten zo ernstig tekort dat de NZa hen zelfs een aanwijzing oplegt, een strafmaatregel.

Onderzoek vier regio’s

De NZa komt tot haar conclusie na een onderzoek van een jaar in vier regio’s waar de wachtlijsten het langst zijn. Daar bekeek de NZa steeds de inspanningen van de grootste zorgverzekeraar om zijn klanten zo snel mogelijk te helpen aan goede zorg. Het ging om Drenthe (met als grootste verzekeraar Zilveren Kruis), Midden-Holland (VGZ), West-Brabant (CZ) en Twente (Menzis).

Uit ander vaatje tappen

Die inspanningen schieten dus tekort. ‘We verwachten van verzekeraars dat zij echt uit een ander vaatje gaan tappen’, zegt Karina Raaijmakers, directeur toezicht bij de NZa, in de Volkskrant. ‘Zij moeten in kaart brengen waar de knelpunten in de zorg het grootst zijn. Vervolgens moeten zij afspraken maken met zorgaanbieders hoe zij de wachtlijsten kunnen terugdringen. Met individuele organisaties, maar ook met alle partijen in de regio. En ze moeten in de gaten houden of de oplossingen tot het gewenste resultaat leiden.’