Zorginstelling stopt met uitzendkrachten
Libertas Leiden is gestopt met de inhuur van externe medewerkers. En dat in tijden van grote personeelskrapte.
Van het bespaarde geld op externe inhuur, gaat een deel naar een tijdelijke toelage op het salaris van het vaste zorgpersoneel, aldus het Leidsch Dagblad.
Radicaal vernieuwend personeelsbeleid
“Het kostte enige moeite, maar het is gelukt om met alleen vast personeel de roosters in de verpleeghuizen en de thuiszorg rond te krijgen”, zegt de bedenker van het ‘radicaal vernieuwend personeelsbeleid’, bestuursvoorzitter Benjamin Martens. Hij hoorde steeds dat iedereen weliswaar tevreden is, maar dat de vele wisselende gezichten niet prettig zijn. “Daarom zijn we gestopt met de inhuur van extern personeel.”
Signaal naar de overheid
De Libertas-bestuurder kreeg volgens het Leidsch Dagblad uit het hele land al veel reacties. “Over het algemeen zijn ze positief. Collega-instellingen willen erover met ons in gesprek. Er zijn ook collega-instellingen die ons beleid lastig vinden. Ze zien het als onderlinge concurrentie.” Libertas werft niet met de extra toeslag. “De toeslag is echt een stukje waardering naar onze collega’s. Het is, een signaal naar de landelijke overheid, omdat ik vind dat ze nu onderbetaald worden.”
Toeslag is tijdelijk
De toeslag geldt alleen voor het schaarse personeel en dat zijn de zorgmedewerkers. “De toeslag is in principe tijdelijk. Als zorgpersoneel niet meer schaars is, stopt het. Het stopt ook als we toch weer genoodzaakt worden uitzendkrachten in te huren. Want dan hebben we het geld daarvoor nodig.”
Nog geen andere voorbeelden
Branchevereniging Actiz kent volgens het Leidsch Dagblad nog geen andere voorbeelden van een personeelsbeleid zoals Libertas Leiden dat nu voert en stelt dat de inzet van zzp’ers en uitzendkrachten soms nodig en noodzakelijk in de 24-uurs sector die de zorg is. “Ze hebben een waardevolle bijdrage ter vervanging van piek en ziekte.” Anderzijds begrijpt Actiz dat werkgevers alles op alles zetten om vast personeel te behouden in deze tijden van toenemende arbeidsmarkttekorten.