Zorg voor ouderen laat veel te wensen over
“Wij zijn geschrokken van de uitkomsten van dit onderzoek.” Dit zegt directeur Ingrid Rep van seniorenorganisatie KBO-PCOB over de uitkomsten van het onderzoek ‘Wie zorgt er straks voor u?,dat is uitgevoerd onder 1.918 senioren (gemiddelde leeftijd 74 jaar).
Veel senioren zijn totaal nog niet voorbereid op de situatie waarin ze op latere leeftijd (wellicht tijdelijk) informele zorg nodig hebben omdat er onvoldoende professionele zorg beschikbaar is, constateert de KBO-PCOB-directeur. “Deze situatie is onacceptabel en daar zal dus snel actie op moeten worden genomen.”
Niet steeds meer inkomensafhankelijk
“De mensen die ons land hebben opgebouwd moeten zich geen zorgen hoeven te maken over de vraag of er zorg beschikbaar is”, zegt Rep. “En het kan ook niet zo zijn dat goede zorg steeds meer inkomensafhankelijk wordt. We moeten voorkomen dat senioren die zorg nodig hebben zichzelf gaan beschouwen als een last voor de maatschappij met alle gevolgen van dien.”
1 op de 3 vindt zorg niet goed geregeld
86% van de senioren uit het onderzoek maakt zich zorgen over de zorg in de toekomst. “Maar liefst 1 op de 3 senioren vindt de zorg in Nederland helemaal niet goed geregeld. Zij ondervinden al aan den lijve dat niet alle zorg meer beschikbaar en goed is. 20% van de senioren had afgelopen jaar wel zorg nodig, maar kreeg deze niet of onvoldoende.”
Ruim de helft heeft niets geregeld
Ruim 53% van alle senioren die nu nog geen hulp nodig hebben, heeft niets geregeld voor het geval ze iets gaan mankeren. In het scenario dat ze door een ongeval 24-uurszorg nodig hebben maar op een wachtlijst komen te staan, weet zelfs 60% niet hoe ze deze situatie moeten opvangen tot er plek is. Een kwart van de senioren weet ook dat hun huidige woning niet geschikt is om oud in te worden.
Kleinkinderen minder behulpzaam
Er blijkt een groot verschil tussen wat senioren denken dat hun netwerk voor hen kan betekenen en wat er in werkelijkheid gebeurt. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat veel senioren rekenen op de hulp van (volwassen) kleinkinderen, maar dat in werkelijkheid slecht 9% van de zorg door die kleinkinderen gebeurt. Zeker voor senioren zonder partner (35% is alleen) is het belangrijk te investeren in contacten.