Woningen geschikt maken voor verpleging

“Senioren van nu willen vaak zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Eigen regie behouden. Kijken wat ze zelf kunnen. Deel blijven uitmaken van hun woonomgeving. Daar spelen we op in, ook omdat het systeem zoals we dat kenden financieel en praktisch (lees: schaarste op arbeidsmarkt) niet langer houdbaar is.” Dat zeggen de bestuurders van Carintreggeland, de grootste aanbieder van ouderenzorg in Twente, in dagblad Tubantia.

In gesprek met woningcorporaties

Carintreggeland is in gesprek met woningcorporaties in alle twaalf Twentse gemeenten waar ze verpleeghuizen heeft. Doel is om wooncomplexen waar vaak nu al ouderen wonen, geschikt te krijgen voor bewoners die intensieve wijkverpleging krijgen. Carintreggeland is begonnen met Volledig Pakket Thuis (VPT), een relatief nieuw aanbod dat bestaat uit (verpleeg)zorg, schoonmaak, logeeropvang, (groeps)begeleiding en welzijnsactiviteiten. Het is vergelijkbaar met verpleeghuiszorg, maar dan achter de voordeur, aldus Tubantia: De oudere behoudt zijn eigen huisarts.

Hulp van vitale huurders

De huurdersgroep in de wooncomplexen is divers samengesteld, qua leeftijd en mate van zelfredzaamheid. Het idee is dat vitale huurders omkijken naar medebewoners die iets mankeren. “Je hoopt dat de dochter van meneer Jansen ook om de deur kijkt bij meneer Pietersen, die geen kinderen in de buurt heeft.” De realiteit is volgens de Twentse zorgbestuurders waarschijnlijk dat intensieve wijkverpleging niet tot in de verste uiteinden van de regio leverbaar is.

Verpleeghuis richting hospicezorg

Intussen schat Carintreggeland volgens Tubantia in dat de gemiddelde verblijfsduur in het verpleeghuis twee jaar terug lag op ongeveer anderhalf jaar. Dat is gedaald naar acht tot negen maanden. Als die lijn wordt doorgetrokken, valt niet uit te sluiten dat over vijf jaar ouderen gemiddeld drie tot vier maanden in een verpleeghuis wonen. Die laatste termijn gaat richting hospicezorg, waar een cliënt officieel maximaal drie maanden verblijft.