Wie gaat voor de ouderen zorgen?

De kwaliteit van de zorg wordt door een groeiend personeelstekort alleen maar minder, maar dat is politiek een lastige boodschap, aldus een analyse van NRC aan de vooravond van de begrotingsbehandeling Volksgezondheid.

Toch ziet Robbert Huijsman, hoogleraar management en organisatie ouderenzorg in Rotterdam, nog kansen. Mantelzorgers zijn nu veelal vrouw, zegt hij in NRC, „mannen moeten dat ook veel meer gaan doen. Daar ligt potentieel. We worden allemaal mantelzorger, of we willen of niet. Dat geldt voor alle volwassenen, jong en oud. In veel andere landen is dat al heel normaal.”

Generatiewoningen

Daarvoor is meer nodig dan alleen goede wil, zegt Huijsman. Hij pleit voor extra generatiewoningen („wonen in de tuin van je kind”) en uitgebreider mantelzorgverlof voor werkenden. Zorgprofessionals moeten zorg ook uit handen durven geven en zich meer richten op begeleiding en coaching van mantelzorgers.

Druppelbril

Ook Anneke Westerlaken, voorzitter van brancheorganisatie ActiZ, ziet dat mantelzorgers meer kunnen doen. Een paar keer per dag ogen druppelen, kan ook door een partner worden gedaan, of met een speciale druppelbril. „Bij veel verpleeghuizen krijg je tegenwoordig bij de intake al standaard de vraag: ‘En wat kan de familie zelf betekenen?’”

Het wordt minder

Toch zullen „die deeloplossingen” – denk ook aan meer preventie en minder administratie – niet het capaciteitstekort oplossen, zegt de Groningse gezondheidseconoom Jochen Mierau in NRC. „Dat gat loop je niet dicht.” Dan blijft maar één conclusie over: het wordt minder. Mierau: „Want wat is kwaliteit van de zorg als je op de wachtlijst staat of er niemand beschikbaar is? Dan liever wat minder lang wachten op wat minder goede zorg.”

Eerlijk op tafel

„De zorg die we gewend waren, is niet meer vol te houden”, zegt Anneke Westerlaken van ActiZ. „Dat zou het kabinet ook eerlijk moeten zeggen. Deze moeilijke vraagstukken moeten eerlijk op tafel komen.”