Voorzorgcirkel heeft de toekomst
In Almere heeft een groep thuiswonende ouderen met elkaar afgesproken dat ze elkaar helpen als het nodig is. Er ontstaan steeds meer zogeheten voorzorgcirkels die de ouderenzorg moeten ontlasten, aldus een reportage van de Volkskrant.
Het zijn netwerken van ongeveer tien tot vijftien ouderen in een buurt, die met elkaar hebben afgesproken dat ze voor elkaar klaarstaan indien nodig. ‘We gaan elkaar niet douchen, we vervangen de wijkverpleging niet’, zeggen ze in de Almeerse Muziekwijk. ‘Maar we kunnen wel voor elkaar koken of boodschappen doen, of een klusje uitvoeren in huis. We gaan ook gewoon bij elkaar langs voor een praatje, of spreken af iets leuks met elkaar te doen.’
Opstartsubsidie
De voorzorgcirkel is volgens de Volkskrant aan een opmars bezig sinds zorgverzekeraar VGZ het idee vorig jaar beloonde met een opstartsubsidie. Hiermee moeten de netwerken van ouderen in hun eigen buurt worden versterkt. Henk Geene (79), psycholoog en voormalig directeur van zorginstellingen, is de bedenker ervan. In 2021 schreef hij er een handboek over. Sindsdien zijn er al tientallen voorzorgcirkels opgezet.
Actieve ouderen opsporen
Initiatiefnemer Geene kreeg al gauw zoveel aanvragen uit de zorg- en welzijnsector om te komen praten over zijn idee dat hij het niet allemaal zelf kon doen. Daarom vroeg hij het Platform Nederland Zorgt voor Elkaar om hem bij te staan. Veel bestaande voorzorgcirkels ontstonden in appartementengebouwen met veel ouderen, waar zo’n netwerk gemakkelijk te smeden was. Maar op de meeste plekken moet een welzijnsorganisatie of woningcorporatie moeite doen om de actieve ouderen op te sporen en bij elkaar te brengen in zo’n netwerk.
Minigemeenschapjes
‘Wij helpen lokale organisaties, zoals nu het Almeerse welzijnswerk, om voorzorgcirkels van de grond te krijgen in heel Almere’, zegt projectleider Willemijn Krol van Nederland Zorgt voor Elkaar in de Volkskrant . Dat begint volgens haar met zo veel mogelijk ouderen ervan bewust maken dat ze niet alleen meer op de staat kunnen leunen. ‘Zulke minigemeenschapjes vormen van buurtgenoten, dat is waar het naartoe moet in heel Nederland.’