Visuele buddy voor mensen met dementie

Een van de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, artificial intelligence (AI), is het gebruik van AI bij patiënten met dementie. Maar de inzet ervan moet  altijd bedoeld zijn als aanvulling op en geen vervanging zijn van menselijk contact, waarschuwt hoogleraar Tibor Bosse van de Radboud Universiteit bij Omroep Gelderland.

Scherm op de muur

Mensen met dementie zijn vaak eenzaam en zitten veel thuis met te weinig aandacht. “We zijn een soort visuele buddy aan het maken die zichtbaar wordt op een scherm op de muur wanneer die persoon daar om vraagt. Daar kun je dan bijvoorbeeld bepaalde vragen aan stellen. Of die kan helpen herinneren wat er in iemand zijn agenda staat of wanneer de medicijnen moeten worden genomen.”

Altijd twee kanten

Een beetje een triest beeld is het wel dat iemand maar tegen een robot aan moet praten omdat er te weinig aandacht voor diegene is, erkent Bosse. “Er zitten altijd twee kanten aan dat soort ontwikkelingen. Je moet natuurlijk oppassen dat er een situatie ontstaat waarbij de familie denkt niet meer op bezoek te hoeven komen omdat er al een robot is.” Uiteindelijk is de mens ook altijd beter dan de robot als het gaat om toepassingen in de sociale AI, bevestigt Bosse bij Omroep Gelderland. “Maar het wordt vaak als aanvulling gebruikt, omdat er simpelweg een tekort aan personeel is. Of om kosten te besparen.”